średni zarobek brutto działu programistów wynosi 3600zł, kierownik tego działu z
lalala: średni zarobek brutto działu programistów wynosi 3600zł, kierownik tego działu zarabia 5000zł a
średnia zarobków pozostałych pracowników wynosi 3400zł, ilu pracowników pracuje w tym dziale?
6 kwi 20:58
Trivial: N*3600 = (N−1)*3400 + 5000.
6 kwi 21:57
pigor: ...,

lub niech
x= ? − liczba "szeregowych" programistów
firmy, to
5000+x*3400=(x+1)*3600 ⇔ 50+34x=36x+36 ⇔ 2x= 14 ⇔ x=7,
więc odp. dział programistów ...

liczy 1+7=
8 osób .
6 kwi 22:13