Rozwiąż nierówność
KUBA: Rozwiąż nierówność |2x+4|−|x−5|≤3x+1
6 kwi 20:50
6 kwi 20:51
J: Rozpisz w przedziałach: (−∞,−2) <−2,5) <5,+∞)
6 kwi 20:52
KUBA: no właśnie tylko problem jest bo mi inne przedziały wychodzą i nie wiem co żle robię moze mi to
to rozpisac
6 kwi 20:56
J: Ja bym Ci doradzał w tych przedziałach.
6 kwi 20:58
KUBA: spoko tylko mozesz mi to rozpisac
6 kwi 21:02
5-latek: To napisz jakie wychodza przedzialy Tobie
6 kwi 21:04
J:
Sprawdzasz , jaki znak ma wyrażenie w danym przedziale... jesli dodatni to opuszczasz wartość
bezwzględną, jeśli ujemną to opuszczasz znak wart. bezw. , ale zmieniasz znaki na przeciwne
Spróbuj dla przedziału (−∞,−2)
6 kwi 21:05
KUBA: założenia
2x+4>0 −(x−5)>0
2x>−4
x>−2
(−2;+∞) <−2,5) (5;−∞)
6 kwi 21:07
5-latek: J sprawa jest innego rodzaju .
czy on umie wyznaczac przedzialy? To jest teraz najwazniejsze
6 kwi 21:07
KUBA: no i o to mi chodzi "5−latek" reszte wiem ze mam sprawdzec przedziały i opuszczac wart. bez
6 kwi 21:09
5-latek: To patrzysz dla jakiego xsa zeruje sie to co jest w wartosci bezwzglednej
np |2x+4|=0 to 2x+4=0 to x= −2
dla |x−5|=0 to x−5=0 to x=5
Masz 2 wartosci bezwzgledne wiec beda 3 przedzialy
(−oo,−2> (−2 5> (5+oo)
lub mozesz apisac tak (−oo −2) <−2,5) <5,oo)
zasada jest ogolnie taka
Ilosc przedzialow jest o 1 wiecej niz wartosci bezwzglednych
6 kwi 21:14
KUBA: a ten sposób co robiłem czemu nie wychodzą takie przedziały
6 kwi 21:16
5-latek: Dlatego ze to co napisales to jest niedobrze
popatrz masz przedzial (−2,+oo) i drugi <−2,5) wiec to daje w sumie przedzial <−2,+oo)
Ten przedzial zapisany tak (−5,−oo) to tez jest zle zapisany bo z defincji przedzialu (ab) to
jest a<b a u Ciebie jest a>b bo 5>−oo
6 kwi 21:25
KUBA: oksy dzięki za pomoc
6 kwi 21:32