średnia ważona liczby 5 z wagą 4, liczby 14 z wagą 2 i liczby 16 z wagą x jest r
teemo: średnia ważona liczby 5 z wagą 4, liczby 14 z wagą 2 i liczby 16 z wagą x jest równa 15. znajdz
x
6 kwi 20:46
7 kwi 00:55
7 kwi 00:57
Hugo: liczba*waga1 + liczba*waga2 ...16*x następnie dzielisz przez il. liczb i robísz tak by
wyznaczyc X a to sie ma mam rownac=15
7 kwi 01:21
dobry z matmy jajcarz :P: skoro to jest średnia to nie możliwe jest żeby wyszła 15 xD chyba, że takie masz podane liczby
i to nie średnia ze szkoły

robisz to tak sumujesz wszystkie liczby pomnożone przez
wagę(5*4)+(14*2)+(16*x) a to podzielone przez sumę wag(4+2+x) musi dać 15. Czyli
(20+28+(16*x))/(6+x) = 15
Z tego wychodzi Ci, że x = 42. Próbowałem metodą prób i błędów ale można by tak do jutra więc
musiałem to policzyć xD
48+(16*x) = 15*(6+x) //wymnażamy prawą stronę
48+(16*x) = 90+15x / −48
16x = 42+15x
x=42
Ogólnie dziwne liczby Ci podali xD ale wyszło dobrze

sprawdziłem

Nie będę Ci wzoru szykował chcesz to przeanalizuj to sobie, i sam napisz wzór wtedy zapamiętasz
raz na zawsze jak liczy się średnią ważoną i tak jak w zadaniu wagę bądź liczbę
7 kwi 04:12