funkcje
nananananaaaa: | | 1 | |
Wyznacz dziedzinę zbór wartości tej funkcji: f(x)= |
| |
| | x2+10x+25 | |
6 kwi 19:53
ICSP: | | 1 | |
f(x) = |
| , dla x ≠ −5 |
| | (x+5)2 | |
zatem dla x ≠ − 5 mamy kolejno :
Zatem mamy ułamek o liczniku równym 1 oraz mianowniku przyjmującym każdą dodatnią wartość
rzeczywistą. Stąd ułamek również przyjmie każdą dodatnia wartość rzeczywistą
Zb : (0 ; +
∞)
6 kwi 20:02
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | x2 + 10 x + 25 | | ( x + 5)2 | |
Df = R \ { − 5}
| | 1 | |
Ponieważ ( x + 5) > 0 dla x ∊ Df , więc |
| > 0 |
| | ( x + 5)2 | |
ZWf = ( 0; +
∞ )
6 kwi 20:04
Janek191:
Miało być ( x + 5)2 > 0 dla x ∊ Df, więc
ZWf = ( 0 ; +∞ )
=============
6 kwi 20:06