Jak to obliczyć? zadanie z układem równań albo równanie
Wikiii: Dwie małe świnki ważyły łącznie 165 kg. Po pewnym czasie waga jednej z nich wzrosła o 10% a
drugiej o 4%. Przyrost na wadze pierwszej świnki był 3 razy większy niż drugiej. Ile przybyła
na wadze każda z nich?
1 lis 20:16
godzio187:
1 lis 20:34
godzio187: x+y=165
10%x = 3*4%y
x+y=165
10x=12y
x=165−y
5(165−y)=6y
b.z
825−5y=6y
b.z
825=11y
y=75
x=165−75
x=90
zdaje mi się że tak będzie
1 lis 20:36
Wikiii: super . dzięki ! ratujesz mi życie
1 lis 20:41