plani
jerey:

prosta k jest styczna do okręgu w punkcie A. Prosta l prostopadła do prostej k przecina okrąg w
punktach B i C zas prosta k w punkcie D tak, ze |BC|=4,8|AD|. Oblicz tangens kąta ostrego AWB
wpisanego w dany okrąg.
zastosowałem twierdzenie o odcinkach siecznej i stycznej:
AD
2=DB*BC
AD
2=DB*4,8AD
z twierdzenia pitagorasa licze AB
i nie wiem co dalej. moze jakies wskazówki?, w ogole w dobrym kierunku zmierzam?
6 kwi 19:33
Godzio:
Poprowadź odcinek AC, czemu jest równy kąt ACD
6 kwi 19:36
jerey: ∡ACD=∡AWB bo oparty na łuku AB
6 kwi 19:39
Godzio:

Skup się na obliczeniu tangensa ACD i po zawodach
6 kwi 19:40
jerey: spróbuję cos zdziałać , jak cos będe pisał w temacie. dzieki za wskazówke ,
6 kwi 19:43
jerey: liczę juz któryś raz z kolei i wychodzi mi załosny wynik.
| | 24,04AD | |
obliczyłem DC= |
| |
| | 4,8 | |
niech DC ⇒b
AD⇒a
| | a | | 4,8 | |
tg= |
| ⇒ |
| =0,1996... |
| | b | | 24,04 | |
6 kwi 20:21
pigor: ..., no to może np. tak : niech |∡AWB|=γ − ostry i
tgγ=?
oraz |AD|=b, |DB|=a, dla uproszczenia zapisu, to z 3−ech tw.:
1) o kącie wpisanym opartym na tym samym łuku ;
2) tw. o kącie stycznej i siecznej;
3) tw. odcinkach stycznej i siecznej z punktu poza okręgiem
i warunków zadania, masz np. takie równanie :
b2=a(a+4,8b) ⇔ b
2=a
2+4,8ab /:b
2 ⇔ 1= (
ab)
2+ 4,8
ab ⇔
⇔ 1= tg
2γ+4,8tgγ /+ 2,4
2 ⇔ tg
2γ+2*2,4tgγ+ 2,4
2= 1+2,4
2 ⇔
⇔ (tgγ+2,4)
2= 6,76 ⇒ tgγ+2,4=2,6 ⇔
tgγ= 0,2 . ...
6 kwi 20:35
Godzio:
Taki jest chyba wzór:
|AD|2 = |DB| * |DC|
6 kwi 20:38
jerey: a skąd to b2=a(a+4,8b) tego nie rozumiem
6 kwi 20:39
jerey: aaa juz wiem. Godzio ja zle wzór zapisałem. i wszystko nie tak przez ten wzór
6 kwi 20:40
jerey: w kazdym razie pigor dzieki , juz wiem skąd to sie bierze
6 kwi 20:41
pigor: ... tak prawdę mówiąc, spojrzałem na to z ...

góry i widzę,
że tw.2) w tym moim rozwiązaniu do niczego nie było mi potrzebne
6 kwi 20:41
student: Godzio czy mógłbyś looknąć na mój post?
Bardzo Cię proszę,chociaż tak powierzchownie,i wyraził swoje zdanie na ten temat
6 kwi 20:41
pigor: ..., tak miałeś ...

nieco zły ten właśnie wzór .
6 kwi 20:43