matematykaszkolna.pl
Problem student:
 7x−7 
zbadać czy w punkcie x=1 funkcja f(x) =

.
 2+7x 
a)Rośnie coraz szybciej. 1 pochodna i 2 muszą być większe od zera,oznaczyłem ten przedział Dla mnie to jest koniec zadania.Ale tam jest w punkcie x=1? Przecież funkcja w punkcie nie jest monotoniczna,chyba że mam określić czy ten punkt należy do tego przedziału/? Co sądzicie Polecenie jest od wykładowcy. BArdzo dziękuje za pomocemotka
6 kwi 19:32
student: up
6 kwi 19:39
6 kwi 20:16
6 kwi 20:25
student: znalazłem teraz artykuł JAkuba http://www.jakubas.pl/matematyka/10-pochodna-funkcji/pochodna-funkcji.htm a w nim takie pytanie: ''jak szybko rośnie funkcja w tym właśnie punkcie i jaką liczbą można ten wzrost wyrazić'' Być może w moim zadaniu mam sprawdzić czy otoczenie danego punktu,czy funkcja w nim rośnie coraz szybciej etc?
6 kwi 20:35
Godzio: Nie chodzi bardziej o policzenie pochodnej kierunkowej? (poczytaj)
6 kwi 20:47
Godzio: Ok, chyba jednak nie. Chodzi o policzenie zwykłych pochodnych. Wszystko masz dobrze (co do x = 1 to wydaje mi się, że trzeba sprawdzić czy należy do przedziału, gdzie funkcja jest rosnąca i wypukła)
6 kwi 20:50
student: wiesz co już napisze dokłądnie treśćemotka
  7x−7  
Zbadać,czy w punkcie x=1 funkcja

2+7x  
a)rośnie coraz szybciej b)rośnie coraz wolniej c)maleje coraz szybciej d)maleje coraz wolniej
6 kwi 20:51
student: okey,dziękuje pomogłeś miemotka
6 kwi 20:52
student: wyszło mi,że x należy do przedziału w którym funkcja rośnie coraz wolniej. Mogę napisać ,komentarz że w punkcie x=1 oraz w jej otoczeniu funkcja rośnie coraz wolniej?
6 kwi 20:54
Tomek: wysokość w trójkącie prostokątnym dzieli podstawę na odcinki o długościach 3 i 5. pole tego trójkąta jest równe... POMÓŻCIE
6 kwi 20:55