Problem
student: | | 7x−7 | |
zbadać czy w punkcie x=1 funkcja f(x) = |
| . |
| | 2+7x | |
a)Rośnie coraz szybciej.
1 pochodna i 2 muszą być większe od zera,oznaczyłem ten przedział
Dla mnie to jest koniec zadania.Ale tam jest w punkcie x=1?
Przecież funkcja w punkcie nie jest monotoniczna,chyba że mam określić czy ten punkt należy do
tego przedziału/?
Co sądzicie

Polecenie jest od wykładowcy.
BArdzo dziękuje za pomoc
6 kwi 19:32
student: up
6 kwi 19:39
student: up
6 kwi 20:16
student: up
6 kwi 20:25
6 kwi 20:35
Godzio: Nie chodzi bardziej o policzenie pochodnej kierunkowej? (poczytaj)
6 kwi 20:47
Godzio:
Ok, chyba jednak nie. Chodzi o policzenie zwykłych pochodnych. Wszystko masz dobrze (co do x =
1 to wydaje mi się, że trzeba sprawdzić czy należy do przedziału, gdzie funkcja jest rosnąca i
wypukła)
6 kwi 20:50
student: wiesz co już napisze dokłądnie treść
| | 7x−7 | |
Zbadać,czy w punkcie x=1 funkcja |
| |
| | 2+7x | |
a)rośnie coraz szybciej
b)rośnie coraz wolniej
c)maleje coraz szybciej
d)maleje coraz wolniej
6 kwi 20:51
student: okey,dziękuje pomogłeś mi
6 kwi 20:52
student: wyszło mi,że x należy do przedziału w którym funkcja rośnie coraz wolniej.
Mogę napisać ,komentarz że w punkcie x=1 oraz w jej otoczeniu funkcja rośnie coraz wolniej?
6 kwi 20:54
Tomek: wysokość w trójkącie prostokątnym dzieli podstawę na odcinki o długościach 3 i 5. pole tego
trójkąta jest równe...
POMÓŻCIE
6 kwi 20:55