asd
Uczę się: Mam takie zadanko:
takie równanie trygonometryczne mi wyszło:
cosx(−9sin
2x+10)=0
a z tego:
cosx=0
czyli to znaczy że ten drugi sinx nie należy do dziedziny i jego nie biorę pod uwagę?
a co z cosinusem?
6 kwi 19:29
J: Tak.... drugi nawias jest zawsze dodatni.
6 kwi 19:31
J: | | π | |
cosx = 0 ⇔ x = |
| + skπ , gdzie k∊ C |
| | 2 | |
6 kwi 19:32
Godzio:
Tak. Tylko nie tyle co nie należy do dziedziny, tylko nie istnieje sinx o wartości większej od
1 i mniejszej od 1. Równanie cosx = 0 rozwiązujesz normalnie i odpowiedź tylko w zadanym
przedziale.
6 kwi 19:32
J: Nie skπ.. tylko 2kπ
6 kwi 19:33
Uczę się: .............?
6 kwi 19:33
J: Pytanie jest.. czy masz to rozwiązać w zadanym przedziale ?
6 kwi 19:35
Uczę się: Może napisze całe zadanie, myślałem że zadając takie pytanie sam dojdę do odpowiedzi
| | π | |
Określ jaką liczbą − dodatnią czy ujemną jest sinx+cosx, wiedząc że x∊( |
| ,{π}), i |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
(1+sinx)( |
| −tgx)+ |
| =0 |
| | cosx | | 3 | |
6 kwi 19:38
Uczę się: to te sinusy wgl nie należą do przedziału od −1 do 1 to jak to sprawdzić czy jest dodatnie czy
ujemne ?
6 kwi 19:44
Marcin: masz cosx=0, potrafisz z tego wyliczyć sinx?
6 kwi 19:45
Godzio:
| | 1 | |
Z równania mamy, że cosx = − |
| to sinx = ... (w danym przedziale) |
| | 3 | |
sinx + cosx = ...
6 kwi 19:45
J: | | 1 | |
Z drugiego równania wychodzi cosx = − |
| , teraz policz sinx i dodaj sinx + cosx |
| | 3 | |
6 kwi 19:49
Uczę się: | | 1 | |
jak wam wyszło cosx=− |
| ?  |
| | 3 | |
6 kwi 19:52
J: | | 1 − sinx | | 1 − sin2x | | cos2x | |
(1 + sinx)* |
| = |
| = |
| = cosx |
| | cosx | | cosx | | cosx | |
6 kwi 19:53
Uczę się: no ok, czyli
czyli z tego wynika że sinx+cosx jest ujemny ? dobrze?
6 kwi 20:06
Uczę się: sorki, dodatni
6 kwi 20:08
J: Tak.
6 kwi 20:10
Uczę się: dzięki bardzo
6 kwi 20:12