(a/(b+a)=c wyznacz a.
Paweł.: Witam.
Potrzebuję pomocy z przekształceniem bo się zawiesiłem...
Wyznacz a:
6 kwi 19:25
6 kwi 19:26
J: | | bc | |
a = (a+b)c ⇔ a = ac + bc ⇔ a − ac = bc a(1 − c) = bc ⇔ a = |
| |
| | 1 − c | |
6 kwi 19:27
Godzio:
Na krzyż:
ad = ac + bc
ad − ac = bc
a(d − c) = bc
6 kwi 19:27
Bogdan:
a ≠ −b
a = ac + bc ⇒ a(1 − c) = bc ⇒ a = ...
6 kwi 19:27
5-latek: /*(a+b)
a=c(a+b)
a= ac+cb
a−ac=cb
a(1−c)=cb
a=
6 kwi 19:27
bezendu:
ad=ac+cb
ad−ac=cb
a(d−c)=cb
6 kwi 19:27
J: ad = (a+b)c i dalej podobnire do poprzedniego
6 kwi 19:28
Paweł.: Dziękuję
6 kwi 19:32