W równoległoboku ABCD długość boku AB wynosi 8, długość boku BC jest równa 5, a miara kąta
ostrego ma wartość 60. Oblicz długości przekątnych danego równoległoboku.
Korzystam z twierdzenia cosinusow.
| 1 | ||
f2=25+64−80* | ||
| 2 |
widziałem na internecie wzór na zależność w równoległoboku:
e2+f2=2(a2+b2), może wyliczę tym sposobem ale wychodzi dość kiepski wynik.
Obliczyłem też wysokość:
| h | ||
sin60= | ||
| 5 |
| 5√3 | ||
h= | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
Np.: cos60o = | , cos120o = − | |||
| 2 | 2 |
dzięki
| 1 | ||
e2 = 64 + 25 + 80* | = ... | |
| 2 |