Rozwiaz rownania
darek: co tu źle zrobiłem? ma wyjść −1/3
(3x−1)2− 5(2x+1)2+ (6x−3) (2x+1) = (x−1)2
(9x2+6x+1) − 5(4x2+4x+1) + (12x2+6x−6x−3) = x2+2x+1
9x2+6x+1−20x2−20x−5+12x2+6x−6x−3= x2+2x+1
1x2−14x−7=x2+2x+1
x2−x2−16x= 8
x=0,5
6 kwi 18:56
ICSP: (3x − 1)2 ≠ 9x2 + 6x + 1
tak samo dla (x−1)2
6 kwi 18:58
J: druga linijka pierwszy nawias: − 6x
6 kwi 18:59
darek: zastosowalem w tych wypadkach wzor skrocnego mnozenia , to co inaczej tutaj zrobie jak to?
6 kwi 18:59
J: (a − b ) = a2 − 2ab + b^
6 kwi 19:00
ICSP: może zastosuj go poprawnie ?
6 kwi 19:00
darek: o kurde , rzeczywiscie

wczesniej rozwiazywalem z plusem i nawet nie popatrzylem ze tam minus
jest
6 kwi 19:01