Pochodna
Wazyl: b)
y=6x−11
Z warunku rownolegolci wyor nowej funkcij bedyie wzgladal takŁ
y=6x+b.
f(x)=x3
f`(x)=3x2
y−f(x)=f`(x)(x−Δx) ⇒ Z tej postaci widać że wzspółczynnik kierunkowy jest jednocześnie
pochodną.
Mamy: 6=3x2 ⇒ x=√2 v x=−√2
P=(√2;2√2) v P=(−√2;−2√2)
6 kwi 18:53
zawodus: a co ty liczysz?
6 kwi 18:54
Wazyl: Punkt w którym styczna do x3 będzie równoległa do prostej y=6x−11. Jest Ok?
6 kwi 18:58
Raf: Nie możesz napisać dwa razy P. Są to dwa różne punkty więc nazwij je P1 i P2. Poza tym
odpowiedź ok, tosz to w głowie można policzyć bez żadnych wzorów
11 kwi 03:44