rownanie
darek: mam takie rownanie i mam pytanie co do niego
a) 12−2(x−1)²=4(x−2)−(x−3)(2x−5)
12−2(x²−2x+1)=4x−8−(2x²−5x−6x+15)
12−2x²+4x−2 =4x−8−2x²+11x−15
10−2x²+4x =−2x²+15x−23
−2x²+4x+2x²−15x =−33
4x−15x =−33
−11x =−33
x=3
czego w tym momencie :
12−2(x²−2x+1)=4x−8−(2x²−5x−6x+15)
12−2x²+4x−2 =4x−8−2x²+11x−15
zmienili sie znaki? tj. −5x−6x = −11x , a na dole jest +11x , to samo z 15 , na gorze +15 , na
dole −15 , czego tak sie robi?
6 kwi 18:24
J: ale przed nawiasem masz znak minus, czyli −(−11x) = + 11x i −(−15) = + 15
6 kwi 18:30
Janek191:
Bo − ( − a) = a
Liczba przeciwna do liczby ujemnej jest dodatnia i odwrotnie
6 kwi 18:30