funkcja liniowa
Ania: Napisz wzór funkcji przechodzącej przez punkt A(3,1),B(5,7)
coś mi nie wychodzi:(
6 kwi 18:12
J: To napisz jak liczysz ?
6 kwi 18:15
Ania: y=ax+b
1=a*3+b
7=a*5+b
−1=−a−b
7=5a+b
6=4a//:6
a=1,5
1a+b
a=1,5
1=a+b
a=1,5
1=3+b
a=1,5
b=4
y=1,5x+4
6 kwi 18:21
J:
| | 7 −1 | |
y − 7 = |
| *( x − 5) .... i licz. |
| | 5 −3 | |
6 kwi 18:24
Janek191:
Źle
6 kwi 18:24
Janek191:
Funkcja nie przechodzi przez punkty, ale jej wykres
6 kwi 18:25
Ania: a no ok

bo właśnie nauczycielka tłumaczyła że tak trzeba jak zrobiłam i mi nie wychodziło.
Dzieki
6 kwi 18:27
Janek191:
Źle zrobiłaś

Oblicz jeszcze raz b !
6 kwi 18:35
Mila:

A(3,1),B(5,7)
y=ax+b
3a+b=1 /*(−1)
5a+b=7
−3a−b=−1
5a+b=7 dodajemy stronami
2a=6⇔a=3
3*3+b=1
b=1−9, b=−8
y=3x−8
6 kwi 18:35
marta:
A(3,1),B(5,7) , x
A≠x
B
| | yB−yA | |
AB: y= |
| (x−xA)+yA |
| | xB−xA | |
odp: AB: y=3x−8
6 kwi 18:59