Zadanie tekstowe
Blue: Janek spóźnił się na autobus do szkoły i postanowił pieszo pokonać 2−kilometrową trasę między
przystankiem a szkołą. W połowie drogi zorientował się, że jeśli będzie nadal szedł z tą samą
prędkością , spóźni się 3 minuty na pierwszą lekcję. Zwiększył więc średnią prędkość marszu o
1 km/h i dotarł do szkoły ma czas. Z jaką średnią prędkością szedł początkowo Janek

Mi wyszło, że 4 km/h, ale nie mam do tego zadania odpowiedzi i właśnie dlatego się pytam

Mógłby ktoś powiedzieć, czy mam dobry wynik ?
6 kwi 18:01
Janek191:
S
1 + S
2 = 2
| | 3 | |
S2 = ( v + 1)*( t1 − |
| ) = 1 |
| | 60 | |
| | v | | 1 | |
v*t1 − |
| + t1 − |
| = 1 |
| | 20 | | 20 | |
| | 1 | | 1 | |
1 − |
| + t1 − |
| = 1 / * 20 t1 |
| | 20 t1 | | 20 | |
− 1 + 20 t
12 − t
1 = 0
20 t
12 − t
1 − 1 = 0
Δ = 1 − 4*20*(−1) = 1 + 80 = 81
√Δ = 9
| | 1 | |
zatem v = |
| = 1 * 4 = 4 |
| | t1 | |
Odp. v = km / h
============
6 kwi 18:20
Janek191:
S
1 + S
2 = 2
| | 3 | |
S2 = ( v + 1)*( t1 − |
| ) = 1 |
| | 60 | |
| | v | | 1 | |
v*t1 − |
| + t1 − |
| = 1 |
| | 20 | | 20 | |
| | 1 | | 1 | |
1 − |
| + t1 − |
| = 1 / * 20 t1 |
| | 20 t1 | | 20 | |
− 1 + 20 t
12 − t
1 = 0
20 t
12 − t
1 − 1 = 0
Δ = 1 − 4*20*(−1) = 1 + 80 = 81
√Δ = 9
| | 1 | |
zatem v = |
| = 1 * 4 = 4 |
| | t1 | |
Odp. v = km / h
============
6 kwi 18:21
Janek191:
S
1 + S
2 = 2
| | 3 | |
S2 = ( v + 1)*( t1 − |
| ) = 1 |
| | 60 | |
| | v | | 1 | |
v*t1 − |
| + t1 − |
| = 1 |
| | 20 | | 20 | |
| | 1 | | 1 | |
1 − |
| + t1 − |
| = 1 / * 20 t1 |
| | 20 t1 | | 20 | |
− 1 + 20 t
12 − t
1 = 0
20 t
12 − t
1 − 1 = 0
Δ = 1 − 4*20*(−1) = 1 + 80 = 81
√Δ = 9
| | 1 | |
zatem v = |
| = 1 * 4 = 4 |
| | t1 | |
============
6 kwi 18:22
pigor: ..., lub niech t,
v=? − czas marszu na 1−szym km trasy
i i szukana prędkość średnia na tym km, to z warunków zadania :
czas na 2−gim km: t
1= t−
360 ⇒
1v+1= 1v− 120 /* 20v(v+1) ⇔
⇔ 20v= 20v+20− v(v+1) ⇔
v(v+1)= 20=
4*5 ⇒
v=4 kmh. ...
6 kwi 18:58
Blue: o jejku, dziękuję, ale prosiłam tylko o wynik.

Nie musieliście się tak rozpisywać
6 kwi 19:07
Blue: Pigor liczyłam to mniej więcej tak jak ty
6 kwi 19:08