q
qu: x2+mx+2=0
oblicz Δ>0
Δ=m2−8 ? − dobrze ?
6 kwi 17:47
J: Tak
6 kwi 17:48
qu: i jak to dalej zrobić bo jakieś głupoty mi wychodzą
6 kwi 17:49
qu: x= −m+2√2
i
x= −m−2√2
?
6 kwi 17:50
J: m2 − 8 > 0 ⇔ m2 > 8 ⇔ m > √8 lub m < −√8 ⇔ m > 2√2 lub m < −2√2
6 kwi 17:53
qu: czyli nie muszę szukać 2 pierwiastów ?
6 kwi 17:56
J: Nie rozumiem , o co pytasz ? Δ > 0 gdy x∊(−∞,−2√2) lub x∊(2√2,+∞)
6 kwi 17:58
qu: już nic

czyli x>
√8
albo 2 przypadek to zmieniam zwrot nierówności i dopisuje minusa ?
6 kwi 18:00
J: Źle napisałem ..... nie x tylko m . Napisz całą treść zadania, bo nie wiadomo o co Ci
chodzi ?
6 kwi 18:03
qu: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równianie x2+mx+2=0 ma dwa różne
rozwiązania rzeczywiste takie, że suma ich sześcianów jest mniejsza od 9
6 kwi 18:05
J: No to pierwsz warunek już masz : Δ > 0. Teraz drugi warunek: x13 + x23 < 9
6 kwi 18:08
qu: 2 za chwile się zajmę
chodzi mi o to jak się taką nierówność rozwiązuje bo zapomniałem

m
2>8
6 kwi 18:10
52:
|m|>2√2
6 kwi 18:12
qu: czyli m>2√2 i liczba ujemna i przeciwny zwrot tak ?
6 kwi 18:13
J: Zobacz post: 17:53
6 kwi 18:15
qu: tam jest to o czym mówie, czyli jest taka zasada ?
6 kwi 18:17
J: Zasada jest taka.. x2 > A ⇔ x > √A lub x < −√A
6 kwi 18:19
qu: o to mi chodziło,
dobra teraz 2 warunek
zrobiłem ze wzoru
(x1 + x2)(x12−x1x2+x22)< 9
nie wiem czy to coś da
i co pod x wstawiac ten pierwiastek ?
6 kwi 18:23
J: Nie .. Jeszcze treba rozpisać : x12 + x2 i potem wzory Viete'a
6 kwi 18:25
J: x12 + x22 .. oczywiście
6 kwi 18:26
qu: jak to mogę zrobić ?
6 kwi 18:34
qu: (x1+x2)2 +2x1 x2 ?
6 kwi 18:35
J: = (x1 + x2)2 − 2x1*x2
6 kwi 18:35
qu: prawie dobrze
6 kwi 18:44
qu: (−b/a)(−b/a)2 − 2(c/a) to to bd ?
6 kwi 18:45
J: | | b | | c | |
x1 + x−2 = − |
| oraz x1*x2 = |
| |
| | a | | a | |
6 kwi 18:47
qu: wozry vieta i potem pod abc podstawiam wartości liczbowe ?
6 kwi 18:49
qu: −m3<13
chyba cos nie tak
6 kwi 18:51
J: (x1 + x2)[(x1 + x2)2 − 3x1*x2] − 9 < 0 i x1 + x2 = − m , x1*x2 = 2
6 kwi 18:57
qu: −m3+6m−9<0
a to jak zacząć ?
6 kwi 19:22
J: m = − 3 jest pierwiastkiem tego wielomianu.
6 kwi 19:25
qu: (−m2+3m−3)(m+3)<0 ?
6 kwi 19:38
qu: czyli wychodzi ze tylko
m<−3 ?
6 kwi 19:39
J: Tak.
6 kwi 19:40
qu: i teraz część wspólna z założeniami z Δ ?
6 kwi 19:40
J: Nie tak .. pierwszy nawias jest zawsze ujemny, czyli drugi musi być dodatni.
6 kwi 19:41
qu: m∊ ( −∞: −3 ) ?
6 kwi 19:41
J: Nie.. m + 3 > 0 ⇔ m > − 3
6 kwi 19:43
qu: −m3+6m−9<0
i
(−m2+3m−3)(m+3)<0
kazdy nawias <0
dlaczego odwrotnie ?
6 kwi 19:45
J:
... pomyśl , przecież drugi nawias może przyjmować wartości dodatnie i ujemne, a my
chcemy,żeby przyjmował dodatnie , czyli m + 3 > 0
6 kwi 19:51
qu: sory ale nie zabardzo rozumiem,
przeciez ma być mniejsze od 0 czyli ujemne.
6 kwi 19:55
qu: chodzi o to że pierwszy jest już ujemny a żeby cały był ujemny to i ten 2 czyli m+3 musi być
dodatni, bo gdyby był ujemny to by były liczby dodatnie ?
6 kwi 19:56
J: Jeżeli: a*b < 0 i a < 0 to b > 0 , łapiesz ?
6 kwi 19:57
J: No własnie to Ci tłumaczę ... musi być m + 3 > 0
6 kwi 19:58
qu: i na koniec łącze oba warunki czyli
m∊(−3, − 2p2) ∪ (2p2 + ∞) ?
6 kwi 20:00
J: Tak.
6 kwi 20:02
qu: Elegancko, wielkie dzięki za cierpliwość
6 kwi 20:06