.
Piotr 10: Ramiona trapezu polaczono odcinkiem rownoleglym do podstaw i dzielacym je w stosunku 1:4 liczac
od krotszej podstawy. Oblicz dlugosc tego odcinka, jesli wiadomo, ze podstawy maja dlugosci:
a=13; b=3.
Jest to trapez rownoramienny, gdyż odcinek rownolegly dzieli ramiona w tym samym stosunku 1:4?
Wychodzi ten sam wynik co w odpowiedzi, tylko chcialem sie upewnic
6 kwi 17:08
J: Wg mnie , ne ma pewności,że jest rownoramienny.
6 kwi 17:12
6 kwi 17:16
Piotr 10: Ale te trapezy nie są podobne do siebie
6 kwi 17:17
Mila:
Trapez nie musi być równoramienny i jest to nieistotne tutaj.
Wysokość trapezu została podzielona również w stosunku 1:4.
Poprowadź przez punkt C równoległą do ramienia AD i rozwiązujesz z podobieństwa Δ.
6 kwi 18:08
zawodus: może być prostokątny

posłuchaj wsk.
Mili
6 kwi 18:56
pigor: ..., niech
x=?, to z warunków zadania
i ...

podobieństwa ΔΔ widzę to np. tak :
(x−3) : 3 = 1k : 5k ⇔ (x−3) : 3 = 1 : 5 ⇔ 5x−15= 3 ⇔
⇔ 5x= 18 ⇔
x= 3,6 − szukana
długość odcinka . ...
6 kwi 19:18
marta:
x=5
6 kwi 19:22
Piotr 10: Tylko troszkę dziwne, bo robiłem 2 zadania tego typu i uznałem, że to trapez równoramienny i
wyszedł taki sam wynik lub wzór
Czyli przypadek, dzięki
6 kwi 19:29
pigor: ... , kurcze no jasne; dzięki, tam
(gdzie

) miało być 10, a nie 3

; przepraszam
6 kwi 19:43
Mila:
Piotrze , niezależnie jaki to trapez,(równoramienny, prostokątny, o róznych ramionach) wyjdzie
5.
6 kwi 20:03
Piotr 10: Ok
6 kwi 20:09