rownania z wartoscia bezwzgledna
soczek: rozwiąż równanie:
| Ix+2I | | 2 | |
| − |
| = −3/4 |
| x2+x−2 | | Ix−1I | |
D=R \ {−2,−1}
6 kwi 16:56
J:
Dziedzina żle.
Rozwiązujesz to równanie w trzech przedziałach: (−∞,−2) , (−2,1) , ( 1 ,+∞)
6 kwi 17:05
soczek:

tak powinno byc rozrysowane żeby uzyskać przedziały?
D=R\{−2,−1,1}
6 kwi 17:11
J: A dlaczego x = −1 nie należy do dziedziny ?
6 kwi 17:16
soczek: zle przepisałam, w module w mianowniku x+1, więc przedziały będą (−∞,−2) , (−2,−1) , ( −1 ,+∞)
6 kwi 17:18
J: No to teraz napisz to równanie dla przedziału: (−∞,−2)
6 kwi 17:20
soczek: | −x−2 | | 2 | |
| − |
| = −3/4 da się to jakos skrócić? |
| x2+x−2 | | x+1 | |
6 kwi 17:22
J: W tym przedziale x + 1 ma wartość ujemną .. jeszcze raz.
6 kwi 17:27
J: Nie spojrzałem na równanie wyjściowe , w tym przedziale x − 1 jest ujemne.
6 kwi 17:30
soczek:

| −x−2 | | 2 | |
| − |
| = −3/4 |
| x2+x−2 | | −x−1 | |
6 kwi 17:33
J: | −x−2 | | 2 | | −(x+2) | | 2 | |
| − |
| = |
| + |
| = |
| (x+2)(x−1) | | −(x−1) | | (x+2)(x−1) | | (x−1) | |
| | −1 | | 2 | | 1 | |
|
| + |
| = |
| |
| | (x−1) | | (x−1) | | x−1 | |
6 kwi 17:36
soczek: | | −x−2 | | 2 | |
a tam nie powinno być |
| − |
| ? (ja wczesniej znowu |
| | (x+2)(x−1) | | −(x+1) | |
przepisałambłędnie)
6 kwi 17:49
J: Nie.. liczbą przeciwną do x − 1 jest liczba −(x−1)
6 kwi 17:51