matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz wzór funkcji
Trismegistos:
ax+b
Funkcja f(x)=
posiada asymptotę pionową x=1 oraz poziomą y=−2 oraz f(−1)=0,
cx−2
wyznacz wzór funkcji f.
6 kwi 16:43
Godzio:
a
f(x) =
− 2
x − 1
a
a
0 =
− 2 ⇒ − 2 =
⇒ a = 4
−1 − 1
−2
4
f(x) =
− 2
x − 1
6 kwi 16:45
Trismegistos:
a=−4, ale dzięki wilekie
6 kwi 16:49