Ciągi.
Blue: Suma Sn jest o 300 mniejsza od sumy od wyrazu an+1 do a2n. Różnica wynosi 3.
Oblicz n.
6 kwi 16:43
Godzio:
S
n + 300 = S
n+1→2n
| | an + 1 + a2n | |
Sn+1→2n = |
| * n |
| | 2 | |
6 kwi 16:44
Blue: Możesz zapisać obliczenia?
6 kwi 17:12
Godzio:
S
n + 300 = S
n+1→2n
| a1 + an | | an+1+a2n | |
| * n + 300 = |
| * n / * 2 |
| 2 | | 2 | |
a
n = a
1 + (n − 1) * r
a
n + 1 = a
1 + n * r
a
2n = a
1 + (2n − 1) * r
n * (2a
1 + (n − 1) * r) + 600 = n * (2a
1 + (3n − 1) * r)
n * (2a
1 + nr − r − 2a
1 − 3nr + r) + 600 = 0
n * (−2nr) + 600 = 0
6n
2 = 600 ⇒ n
2 = 100 ⇒ n = 10
6 kwi 17:25
Blue: dzięki
6 kwi 17:30