Ostrosłup
Trójkąt równoboczny ABC jest podstawą ostrosłupa ABCS. Odcinek AD jest wysokością trójkąta ABC,
a spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem odcinka AD. Oblicz pole ściany ABS wiedząc, że
krawędź podstawy oraz wysokość ostrosłupa mają tę samą długość a.
| a*h | ||
P= | ||
| 2 |
| a√3 | ||
x= | ||
| 4 |
Nie akurat o rysowanie.
ES=hb
| a√3 | ||
|AD|= | ||
| 2 |
| a√3 | ||
|AO|= | ||
| 4 |
| OE | 1 | OE | ||||||||||
sin30o= | ⇔ | = | ||||||||||
| AO | 2 |
|
| √3 | ||
|OE|= | a | |
| 8 |
| √3 | 3 | 67 | ||||
hb2=( | a)2+a2= | a2+a2= | a2 | |||
| 8 | 64 | 64 |
| √67 | ||
hb= | a | |
| 8 |
| 1 | √67 | √67a2 | ||||
PΔABS= | *a* | a= | ||||
| 2 | 8 | 16 |