Równanie z parametrem
Marti: Dla jakiej wartości k różnica pierwiastków równania 5x2−kx+1=0 wynosi 1?
6 kwi 16:05
6 kwi 16:09
zawodus: a skąd wiesz który odjąć od którego?
6 kwi 16:11
J: | | 2√Δ | |
Sciślej ... I x1 − x2 I = |
| |
| | 2a | |
6 kwi 16:13
wredulus:
Zawodus .. od wiekszego mniejszy

inaczej roznica wyjdzie ujemna
6 kwi 16:13
Piotr 10: 10 Δ ≥ 0
20 Ix1 − x2 I =1
Bardziej chyba tak
6 kwi 16:13
Marti: wredulus a to jest jakieś twierdzenie czy coś? Skąd się to wzięło?
6 kwi 16:13
J: I o to chodzi ...
6 kwi 16:14
wredulus:
Marti... napisz sobie postac na x
1 i x
2 i odejmij te dwa pierwiastki
6 kwi 16:15
5-latek: Piotr10 czesc

Δ>0
6 kwi 16:15
Piotr 10: Witaj, nie ma słowa róźnych więc Δ ≥ 0
6 kwi 16:16
Saizou : Piotrze dwa jednakowe pierwiastki dają różnicę 0
6 kwi 16:17
Marcin: Gdyby były takie same, to różnica nie mogłaby być równa 1
6 kwi 16:17
J: Masz rację "5−latek"

, ale tylko dlatego,że x
1 − x
2 = 1 , Witaj
6 kwi 16:18
5-latek: Po prostu wpadl w pulapke (ze slowem roznym

)
6 kwi 16:19
Marti: Wredulus no tak racja dzięki wielkie, wszystko stało się teraz jasne
6 kwi 16:19
Piotr 10: Faktycznie
6 kwi 16:19
5-latek: Witaj
J
6 kwi 16:19
Pomocny: | | k+√k2−20−(k−√k2−20) | |
x2−x1= |
| |
| | 10 | |
| | k+√k2−20−(k−√k2−20) | |
1= |
| |
| | 10 | |
10=k+
√k2−20−(k−
√k2−20)
10=2*
√k2−20
5=
√k2−20
25=k
2−20
k
2=45
k=3
√5
Slucham opinii
6 kwi 16:24
zawodus: a co z rozwiązaniem ujemnym?
6 kwi 16:26
J: Zrób to samo, ale oblicz x
1 − x
2 , dostaniesz sprzeczność
6 kwi 16:29
Pomocny: W tresci jest "dla jakiej wartości" a nie dla jakich wiec nie widze potrzeby drugiego.
6 kwi 16:30
5-latek: Pominales warunek z delty czyli k2−20>0
6 kwi 16:33
J: Nie masz żadnych podstaw, aby zakładać,że x2 > x1, a to zrobiłeś
6 kwi 16:34
Marti: Jak wychodzi k2=45 ∨k2=(−5)
k=3√5 ∨ k należy ∅
czyli końcowo wychodzi, że k=3√5 z tej cześci założenia?
6 kwi 16:37
zawodus: Pomocny twoje myślenie jest złe...
Tych wartości może być kilka, nie wiem kto cię nauczył tak interpretować polecenie...
Równanie
5=√x2−20 jest źle rozwiązane.
7 kwi 09:54