Kilka zadanek
Aga: Siemka , rozwiąże ktoś ?
1. Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość 3 i
dzieli przeciwprostokątną na dwa odcinki, z których jeden ma długość 1 . Przeciwprostokątna
tego trójkąta ma długość ? ( rysunek mile widziany )
2. Punkty A=(−1,6) i C=(4,1) są wierzchołkami kwadratu ABCD . Ile jest równe pole kwadratu ?
3. Środkiem okręgu o równaniu x
2 + y
2 − 10x + y = 0 jest punkt S=(?,?) ?
4. Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt prostokątny, którego przeciwprostokątna ma długość 6
.
Ile wynosi objętość ? ( mile widziany rysunek )
5. Przekątna ściany sześcianu ma długość 6 . Przekątna tego sześcianu ma długość ?
6. Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry . Prawdopodobieństwo wyrzucenia co najmniej raz
liczby oczek podzielnej przez 3 jest równe ?
Z góry dzięki
6 kwi 15:42
Saizou :
więcej się nie dało
6 kwi 15:45
wredulus:
1) nawet rysunku nie jestes w stanie zrobic

Czyzby zadania ktore maja przygotowac do matury
6 kwi 15:45
Aga: huehue tyle mi zostało , jeestem w gimnazjum i mnie przywaliła dodatkowym materiałem .
nie mam mocy już dalej myśleć
6 kwi 15:45
wredulus:
Od kiedy prawdopodobenstwo jest w gimnazjum

Jestem pod wrazeniem rosnacego poziomu nauczania.
6 kwi 15:47
Aga: 6 na koniec , to trzeba to zrobić ... jak to się mówi przyda mi się na przyszłość
6 kwi 15:48
wredulus:
A mialas jakiekolwiek zajecia zprawdopodobienstwa

1) zrob rysunek i zastosuj 'proporcje' pokazujac trojkaty podobne, jak rowniez skorzystaj z tw.
Pitagorasa
2) oblicz dlugosc przekatnej i skorzystaj ze wzoru napole rombu majac przekatne tegoz rombu (
kwadrat jest szczegolnym przypadkiem rombu)
3) poszperaj w teorii na stronie −−− objasnione jest jak to rozwiazac
4) zbyt malo danych ... mozliwe dwa przypadki i na jeden z nich jestzbytmalo danych
5) jaka jest zaleznosc pomiedzy przekatnasciany a krawedzia? Jaka jest zaleznosc pomiedzy
krAwedzia a przekatna szescianu? Rysunek Ci moze pomoc.
6) jezeli faktycznie jestes w gimnazjum to narysuj drzewko
6 kwi 15:56
Piotr 10: Prawdopodobieństwo jest w gimanzjum
6 kwi 15:58
Aga: Prawdo. będzie za rok , w trzeciej klasie .
Liczyłam że ktoś odwali za mnie robotę , no ale cóż będę musiała się gimnastykować jeszcze
wieczorem ..
6 kwi 16:01
6 kwi 16:03
Piotr 10: Nie wierzę, że jesteś w II kl. gimnazjum. Ale powodzenia
6 kwi 16:03
Aga: No ona jest chora , myśli że nikt nie da rady mieć 6 u niej i katuje ponad programem zadaniami
.
Jak do wieczora nie zejdzie pomoc z nieba w postaci rozwiązania zadanek to zrezygnuje z tej
szóstki
6 kwi 16:14