Okrąg mały problem.
Sebastian: Dany jest okrąg o równaniu x2+y2+4x−6y+9=0. Napisz równania stycznych do tego okręgu,
przechodzących przez początek układu współrzędnych.
Wiem że :
x2+y2+4x−6y+9=0
(x+2)2 + (y+3)2 = 4
więc S ( −2,−3 ) r = 2
I jak dalej. Prosiłbym o pomoc, bo ni jak mi zadanie nie wychodzi.
6 kwi 15:10
J:
Zauważ, że okrąg jest styczny do osi OY , wię jedną styczną już masz.
Druga ma równanie: y = ax , podstaw do równania okręgu i warunek 1 rozwiązanie.
Albo prosta y = ax musi być odległa od punktu S dokładnie o 2
6 kwi 15:19
Sebastian: Dokładnie tak robiłem, ale nie chce mi wyjść..
6 kwi 15:32