Wynik jest liczbą naturalną, a mnie wychodzi jakiś dziwny.
Ktoś ma jakiś pomysł?
6 kwi 14:49
Saizou :
podpowiem że
1
x*
=1
x
6 kwi 14:54
J:
1
1
x2 +
= (x +
)2 − 2 = 112 − 2
x2
x
6 kwi 14:55
zawodus: można tak
1
1
1
1
1
(x+
)2=x2+2*x*
+
⇔112=x2+
+2 ⇔x2+
=112−2
x
x
x2
x2
x2
6 kwi 14:58
Licealistka: dziękuje wszystkim
6 kwi 14:59
zawodus: Próbuj sama i jak ci się uda to będzie lepsze od słowa dziękuje
6 kwi 15:09
Licealistka: próbowałam to liczyć układem równań, deltą, ale nic mi nie wychodziło. Nie pomyślałam o wzorach
skróconego mnożenia, ale cóż, człowiek uczy się całe życie, a przede mną jeszcze wiele nowych
rzeczy