Prawdopodobieństwo
muflon: Ze zbioru {1,2,3....................................n} losujemy 2 liczby. Oblicz
prawdopodobieństwo, że pierwsza z nich będzie mniejsza od pewnej ustalonej liczby k (1<k<n) a
druga większa od k.
Wychodzi mi P(A)= [2(k−1)(n−4)]/[n(n−1)]
tymczasem w odpowiedziach nie ma 2 w mianowniku, ktoś byłby wstanie wytłumaczyć mi jaki robię
błąd?
6 kwi 14:26
zawodus: Pokaż jak liczysz.
6 kwi 14:33
muflon: Ω=(n nad 2)=n!/(n−2)!2!=n(n−1)/2
A=(k−1)*(n−k)
P(A)= A/Ω=(k−1)(n−k) / (1/2)*n(n−1)=2(k−1)(n−k)/n(n−1)
6 kwi 14:40
muflon: ii?
6 kwi 16:11
zawodus: a gdzie u ciebie dwójka w mianowniku?
6 kwi 16:13
zawodus: błąd jest w liczeniu Ω − nie uwzględniasz kolejności, a przecież jest sformułowanie "pierwsza"
i "druga" liczba.
6 kwi 16:15
muflon: czyli? n*(n−1) bo najpierw losuję n liczb, potem o jedną mniej
6 kwi 16:20
zawodus: Tak.
6 kwi 16:24