matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ostrosłup
jan:
Podstawą ostrosłupa jest trojkąt ABC, w którym |AC|=3, |BC|=7, |∡A|= 60 stopni . Oblicz
25
√
3
objętość tego ostrosłupa, jeśli wiadomo, że każda jego krawędź boczna ma długość
3
6 kwi 14:18
dero2005:
b = 3 a = 7 α = 60
o
25
√
3
l =
3
a
= 2R
sinα
7
14
√
3
=
= 2R
sin60
o
3
14
√
3
R =
6
a
2
= c
2
+b
2
−2c*bcos60
o
49 = c
2
+9 − 2c*3*0,5 c = 5
a*b*c
15
P
p
=
=
√
3
4R
4
H =
√
l
2
− R
2
=
P
p
*H
V =
=
3
6 kwi 14:44