Udowodnij tożsamożć trygonometryczną
Pelc: Nie mogę sobie poradzić z udowodnieniem pewnych tożsamości trygonometrycznych. Podchodziłam do
tych przykładów już parę razy i chyba po prostu za bardzo się już zakręciłam. Mogę liczyć na
pomoc?

a)
11+cosx=
1sin2x−
1sinxctgx
b)
sinx1+cosx=
1−cosxsinx
Z góry wielkie dzięki
6 kwi 14:11
J:
| | 1 − cosx | | 1 | | 1 − cosx | |
P = |
| , czyli |
| = |
| ⇔ |
| | sin2x | | 1 + cosx | | sin2x | |
sin
2x = (1 + cosx)(1 − cosx) ⇔ sin
2x = 1 − cos
2x ⇔ sin
2x = sin
2x
6 kwi 14:18
J: b) ⇔ sin2x = (1 + cosx)(1 − cosx) ... a to masz już zrobione.
6 kwi 14:20
Pelc: Bardzo dziękuję!
6 kwi 14:22