Planimetria
muflon: Długości boków trapezu prostokątnego tworzą ciąg geometryczny. Ramię, które jest najkrótszym
bokiem trapezu ma długość 1. Krótsza podstawa trapezu jest krótsza od drugiego z ramion.
Oblicz długość dłuższej podstawy trapezu.
6 kwi 14:05
muflon:

Tak? 2 i 3 w wykładniku
Co dalej?
6 kwi 14:07
zawodus: Twierdzenie pitagorasa.
6 kwi 14:35
muflon: (a3−a)2+12=(a2)2
Usiłowałem tak, ale nie mogę tego rozwiązać, wychodzi mi tylko a =1, ale to chyba? nie spełnia
warunków, bo wtedy któryś bok nie mógłby być najkrótszy.
6 kwi 14:44
muflon: uuuup
6 kwi 15:54
wredulus:
a=q
a2=q
2
a3=q
3
Dlaczego

Bok 1 takze jest w ciagu geometrycznym stad a=1*q=q
6 kwi 16:02
wredulus:
U ciebie:
a2(a2−1)2 = (a2−1)(a2+1)
Jako ze a≠1 (warunek ktory wnioskujemy z tresci zadania)
To a2(a2−1) = a2+1
Niech b=a2
b2 − 2b − 1 = 0
.....
6 kwi 16:07
zawodus: To nie jedyne rozwiązanie.
Jest problem z pojęciem najkrótszy. Wg mnie najkrótszy może być tylko jeden bok, ale z tego co
wiem autor dopuszcza takie rozwiązanie.
6 kwi 16:08
zawodus: wredulus najlepsze, że "autor" dopuszcza odpowiedź bok =1 czyli twierdzi, że w kwadracie
istnieje najkrótszy bok...
6 kwi 16:09
wredulus:
Dlatego ja wlasnie (ze wzgledu na najkrotszy) dokonalem dzielenia przez a2−1 o czym napisalem
6 kwi 16:14
muflon: Właśnie w odpowiedziach jest jedna odpowiedź a=1, co według mnie jest nie logiczne z trescią
zadania
6 kwi 16:18