Nierówność z modułem zagnieżdżonym
Draghan: Mam pewne pytanie do osób z zacięciem dydaktycznym

I nie tyle chodzi o podanie samego rozwiązania zadania, lecz o nakierowanie mnie na odpowiedni
sposób

Mam problem z rozwiązywaniem nierówności z modułem zagnieżdżonym.
Na niektórych stronach piszą, że należy opuszczać najpierw moduł zewnętrzny, na innych zaś − że
prawidłowo należy zająć się modułem "ze środka" w pierwszej kolejności (w technikum
realizowany jest jedynie materiał podstawowy, więc nie miałem na lekcjach, a na studia
potrzebuję matematykę rozszerzoną

).
Moje pytanie brzmi: które podejście jest poprawne?
Osobiście sądzę, że oba, ale wtedy mam kolejne pytanie: które podejście jest szybsze?
Kiedy sam liczę, zawsze coś jest nie tak z wynikiem −.−
Żeby zobrazować na jakimś przykładzie, może weźmy coś takiego:
||x+3| −4|≥12
6 kwi 13:43
pigor: ... bardzo dobre pytanie na które nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi
w każdym razie ode mnie, bo oba sposoby są poprawne, a więc ja ci rozwiążę
(a więc nie obejdzie się bez "gotowca"

, ale do przemyślenia ), tymi dwoma
sposobami, a wtedy ty sam sobie odpowiedz ;
I sposób (od zewnątrz) :
||x+3|−4| ≥12 ⇔ |x+3|−4 ≤ −12 v |x+3|−4 ≥12 ⇔ |x+3| ≤ −8 v |x+3| ≥16 ⇔
⇔ x∊ ∅ v x+3 ≤−16 v x+3 ≥ 16 ⇔
x ≤ −19 v
x ≥ 13 ⇔
⇔
x∊(−∞;−19> U <13;+∞) .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
II sposób przedziałami
||x+3|−4| ≥12 ⇔ (x+3<0 i |−x−3−4| ≥ 12) v (x+3 ≥0 i |x+3−4| ≥12) ⇔
⇔ (x< −3 i |x+7| ≥ 12) v (x ≥ −3 i |x−1| ≥12) ⇔
⇔ (x< −3 i (x+7 ≤ −12 v x+7 ≥12)) v (x ≥ −3 i (x−1 ≤ −12 v x−1 ≥12)) ⇔
⇔ (x< −3 i (x ≤ −19 v x ≥ 5)) v (x ≥ −3 i (x ≤ −11 v x ≥13)) ⇔
⇔ x ≤ −19 v x∊∅ v x∊∅ v x ≥13 ⇔
x ≤ −19 v
x ≥ 13 ⇔
⇔
x∊(−∞;−19> U <13;+∞) . i to tyle decyzja należy do Ciebie. ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dla mnie oczywiście I sposób ..
6 kwi 14:11
PW: Obie strony nierówności sa nieujemne, więc podnoszenie do kwadratu daje nierówność równoważną:
||x+3|−4|2 ≥ 122
(|x+3|−4)2 ≥ 144
|x+3|2 −8|x+3| + 16 ≥ 144
(x+3)2 − 8|x+3| ≥ 128
x2+6x+9 − 8|x+3| ≥ 128
x2+6x−119 ≥ 8|x+3|
Teraz rozpatrujemy dwie nierówności: na przedziale (−∞,−3) lub na przedziale [−3, ∞).
To taki dowcip obalający mit o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy.
6 kwi 14:22
PW: O, rozwiązania pigora nie widziałem, masz więc trzecią koncepcję do wyboru. Możesz z
ciekawości przeliczyć, czy dostaniesz identyczne rozwiązanie.
6 kwi 14:25
Draghan: Właśnie liczę

Przyznam, że z podnoszeniem takiej nierówności do kwadratu spotkałem się
pierwszy raz, ale ciekawie to wygląda.
Jeśli z prawej strony nierówności byłaby liczba ujemna, podnosić do kwadratu nie można, prawda?
Bo zmienia się wynik, dobrze myślę?
6 kwi 14:32
PW: Gdyby w tym zadaniu z prawej strony była liczba ujemna, to rozwiązanie polegałoby na
stwierdzeniu, że nierówność jest spełniona dla każdej liczby rzeczywistej, rozwiązaniem jest R
(bo wartość bezwzględna jest liczbą nieujemną − większą od ujemnej).
Jeżeli mamy jakąkolwiek nierówność postaci
(1) f(x) ≤ g(x), x∊D
to można obie strony podnieść do kwadratu pod warunkiem, że obie funkcje f i g przyjmują w
rozpatrywanej dziedzinie tylko wartości nieujemne.
Wynika to z faktu, że funkcja h(u) = u2 jest rosnąca dla u ≥ 0, a więc
u1 ≤ u2 ⇔ u12 ≤ u22.
Dla u1 = f(x) ≥ 0 i u2 = g(x) ≥ 0 otrzymujemy
f(x) ≤ g(x) ⇔ (f(x))2 ≤ (g(x))2, x∊D.
Można zatem skomentować, że odpowiedź na Twoje pytanie jest tak prosta, że aż trudna.
7 kwi 10:54
zawodus: To ja zaproponuje rozwiązanie graficzne

Rysujesz wykres f(x)= ||x+3|−4|
potem g(x)=12
i patrzysz gdzie f(x)≥g(x)
7 kwi 11:52
Draghan: No, no... Bardzo to wszystko ciekawe

Dziękuję Wam wszystkim, a w szczególności @PW, który się musiał najbardziej przyłożyć do
wypowiedzi

Doceniam
8 kwi 14:31
Jatimir: Co do pierwszego sposobu pigora można go użyć, gdy nie ma x poza wartością bezwzględną. Czy
jeśli x jest poza modułem to czy nadal można z niego korzystać? Dajmy na to |x−|x+5||>7−x albo
ze znakiem mniejszości: |x−|x+5||<5−x . Z tego co wiem, w przypadku drugiej nierówności trzeba
dodać, że 5−x>0 ⇔ x<5. Co do pierwszej można nadal korzystać z |x−a|>b ⇔ x−a>b ∨ x−5<−b ? Czy
dobrze to rozumiem?
15 lut 00:25