Uprość wyrażenie wymierne
n3rv: Witam chciałbym zeby ktoś sprawdził czy dobrze wykonałem dany przykład:
9x4−x2/x+1/3 Uprość wyrażenie, a nastepnie rozwiaz dla x=2/3
wynik wyszedł mi x2(x−1/3) po uproszczenie a następnie w jaki sposób mam rozwiązać dla x =2/3
to uproszczonego juz mam podstawić czy od początku ?
6 kwi 13:31
Draghan: Jak na moje oko, to wyrażenie jest uproszczone błędnie
| | 1 | | 1 | |
Spójrz: jeśli wymnożysz x2(x− |
| ), wyjdzie Ci x3− |
| x2, co nie równa się wyrażeniu |
| | 3 | | 3 | |
wejściowemu.
A to, gdzie wstawisz liczbę za iksa zależy tylko i wyłącznie od Ciebie

W obu przypadkach powinno wyjść tyle samo. Ale po to się upraszcza wyrażenia, żeby były
prostsze − więc lepiej podstawić do uproszczonego

Niemniej Twoje uproszczenie jest błędne.
Czy chodzi Ci o wyrażenie do uproszczenia w takiej postaci:
| | x2 | | 1 | |
9x4− |
| + |
| ? Bo trochę niejasno (wg mnie) jest napisane... |
| | x | | 3 | |
6 kwi 13:55
n3rv: Właśnie mam problem z zapisem tego ale nie o to chodzi tam w liczniku jest 9x
4−x
2 a w
mianowniku jest x+ jedna trzecia

może tak lepiej jakbyś mógł to prosiłbym o rozwiązanie
6 kwi 13:59
Alfa: | 9x4−x2 | | x2(9x2−1) | | x2(3x−1)(3x+1) | |
| = |
| = |
| = |
| | | | | |
x
2(3x−1)*3 = 3x
2(3x−1) = 9x
3−3x
2
6 kwi 14:04
razor: | 9x4−x2 | | 3*(9x4−x2) | | 27x4−3x2 | |
| = |
| = |
| = |
| x+13 | | 3*(x+13) | | 3x+1 | |
| | 3x2(9x2−1) | | 3x2(3x−1)(3x+1) | | 1 | |
|
| = |
| = 3x2(3x−1) przy założeniu że x ≠ − |
| |
| | 3x+1 | | 3x+1 | | 3 | |
6 kwi 14:05
n3rv: Kurde wielkie dzięki

Miłej niedzieli życze
6 kwi 14:07