W ile krany zapełnią basen?
ZosiaZamoyska: a) mamy odkręcone dwa krany: jeden zapełnia basen w 55, a drugi w 66.
W ile razem napełnią basen?
b) mamy odkręcone 4: pierwszy napełnia basen w 4.0 drugi w 5 trzeci w 6.8765 a czwarty w 7.001
W ile razem napełnią besen?
Dzięki za pomoc
6 kwi 13:29
Hajtowy: 55 i 66 ale czego? sekund? minut? godzin?
6 kwi 13:31
PW: | | 1 | | 1 | |
a) w tej nieznanej jednostce czasu pierwszy kran zapełnia |
| , a drugi |
| basenu. |
| | 55 | | 66 | |
| | 1 | | 1 | |
Oba razem w tej jednostce czasu zapełniają |
| + |
| basenu. |
| | 55 | | 66 | |
6 kwi 13:50
ZosiaZamoyska: Załóżmy że minut
6 kwi 13:51
PW: No to w ciągu jednej minuty oba krany razem zapełnią
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | 11 | | 1 | |
|
| + |
| = |
| ( |
| + |
| ) = |
|
| = |
| basenu. |
| | 5•11 | | 6•11 | | 11 | | 5 | | 6 | | 11 | 30 | | 30 | |
Autor był litościwy − bez trudu odpowiemy ile minut potrzeba, by zapełnić basen.
6 kwi 14:01
ZosiaZamoyska: Dzięki wielkie, znałam odpowiedź, a wzoru nie ogarniałam ^^
6 kwi 14:22