ZosiaZamoyska: a)
x/3 = 9/x
2
x*x
2 = 3*9
x
3 = 3
3
x=3
b)
(x−2)
2/(x−2) = x−2
((x−2)
2)/ (x−2) = (x−2)/1
((x−2)*(x+2)) = (x−2)(x−2)
x
2 + 2x −2x −4 = x
2 − 2x − 2x + 4
odejmujemy x
2
−4 = −4x +4
odejmujemy 4
−8 = −4x
dzielimy przez 4

−2 = −x
wartość bezwzględna
2 = x
c)
x
2−9/x−3 = x+3
hmm, można to rozpisać:
(x
2−9)/(x−3) = (x+3)/1
(x
2)−9 = (x−3)*(x+3)
(x
2)−9 = x
2 + 3x − 3x −9
dodajemy 9
x
2 = x
2
wychodzi 0
d)
x/(z
2)+ 3 = 2
odejmujemy 3
x/(z
2) = −1
x/(z
2) = −1/1
x = − z
2
z = −√x
e)
3/(x
2)−4 =1
dodajemy 4
3 / (x
2) = 5 / 1
3 = 5 (x
2)
(3/5) = x
2
x = √ (3/5)