Dowód-pola trójkątów
Mikolaj8:

Wykaż, że jeśli IABI = 2ICDI, to pole trójkąta CDS jest dwa razy mniejsze od pola trójkąta ASC
i cztery razy mniejsze od pola trójkąta ABS.
6 kwi 13:06
pigor: ... , widze to np. tak : mam wykazać, że
|AB|= 2|CD| ⇒ PΔCDS= 12PΔASC i PΔCDS= 14PΔABS,
czyli, że 12PΔASC = 14PΔABS]] /*4 ⇔ PΔABS= 2PΔASC, a
to już prosta sprawa, bo z założenia:
|AB|= 2|CD| ⇒ |AB| : |CD|=2 :1= k i w tej skali ΔABS ∼ ΔCDS (cecha kkk) ⇒
⇒ także BS : CS= 2 :1 − stosunek podstaw ΔABS i ΔASC o takich samych
wysokościach względem BS i SC odpowiednio, więc PΔABS= 2PΔASC c.n.w.
6 kwi 13:43