matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wskazówka
Białko :
Jeśli mam taki ciąg: 1+3+5+....2n−1 = ? Jak dojść do wyniku ? jakiś sposób, wzór ? proszę o wskazówkę bo nie mogę tego zrozumieć
Wynik będzie n
2
ale nie wiem dlaczego
6 kwi 12:46
52:
a
1
+a
n
1+2n−1
2n
S=
* n =
* n =
* n = n * n = n
2
2
2
2
6 kwi 12:48