VI PRÓBNA Z ZI
zombi: VI PRÓBNA MATURA Z ZADANIA.INFO
Zakładam temat, ponieważ ktoś może nie znać odpowiedzi, nie kumać ich rozwiązania albo o coś
zapytać. Niech wszystko będzie w jednym miejscu a nie porozrzucane po całym forum
6 kwi 12:44
zawodus: Dobrze, że taki temat powstał
6 kwi 13:04
zombi: O 16 będą wyniki, więc może wrzuce pdfa, albo suche odpowiedzi. Za chwile siadam do tej
maturki, więc zobaczymy co da się zrobić

Powodzenia!
6 kwi 13:05
Godzio:
Ciekawe zadanka
6 kwi 13:12
Damo93: nie była trudna
6 kwi 13:49
Damo93: mi osobiście największy problem sprawiło zad.9 nie jestem pewien co do mojej odpowiedzi.
6 kwi 13:50
6 kwi 13:53
Kajtek: Mógłby ktoś wrzucić tego pdfa? Z góry dziękuję, gdyż abonament skutecznie utrudnia obietywną
ocenę wyniku uzyskanego z tejże matury
6 kwi 16:51
Marcin: Podajcie tutaj link do tej maturki
6 kwi 16:52
5-latek: Na co innego (piwo .... abonament na komorke Was stac a na abonament tutaj nie stac ?
6 kwi 16:55
Marcin: Ja chcę tylko arkusz, nie odpowiedzi. Arkusz jest darmowy
6 kwi 17:00
Piotr 10: W google wpisz matura zadania info kwiecien 2014 i powinno w pdf wyskoczyc. Wczesniejsze
arkusze tak uzyskiwalem
6 kwi 17:02
5-latek: To piwo to akuratnie nie bylo do Ciebie (bo wiem ze rozdajesz je kazdemu
6 kwi 17:04
Marcin:
6 kwi 17:04
6 kwi 17:05
Marcin: 
, no to skoro rozdaje, to łap kolejne
6 kwi 17:05
6 kwi 17:07
Damo93: Jak coś to mam odpowiedzi
6 kwi 17:19
Damo93: mi tylko w 9 inna odp. wyszła ale nie znacz że zła, bo można to było na kilka sposobów zrobić..
6 kwi 17:21
Damo93: zad.2 k=34 (był błąd w poleceniu)
zad.3 dowód
zad.4 m= + −
√14
zad.5 k= 1/3 v k =3
zad.6 P = (2,1)
zad.7
zad.8 x = 1,2, −4
zad.9 (masakra

zad.10 P(A) = 1/8
6 kwi 17:26
Godzio:
Zadanie 9
Aż takie straszne to chyba nie jest
Z twierdzenia sinusów:
| b | | a | | sinα | |
| = |
| ⇒ b = a * |
| |
| sinα | | sin(180 − (α + β)) | | sin(α + β) | |
| | 1 | | sinαsinβ | | 2Ssin(α + β) | |
S = |
| * a2 * |
| ⇒ a = √ |
| |
| | 2 | | sin(α + β) | | sinαsinβ | |
| | sinα | | 2Ssinα | |
b = a * |
| = √ |
| |
| | sin(α + β) | | sinβsin(α + β) | |
6 kwi 17:31
Damo93: | | 2S(tgα + tgβ) | |
AC = √ |
| |
| | tgαtgβ | |
| | 2Stgα(1 + tgβ) | |
BC = √ |
| |
| | (tgα + tgβ)tgβ | |
6 kwi 17:40
Godzio:
Ale w poleceniu jest, że trzeba wyliczyć AB i BC, a nie AC (literówka ?)
6 kwi 17:43
Damo93: tak, AB nie AC
6 kwi 17:49
Damo93: aha w 11 był również błąd w poleceniu, nie o 4 większa tyko 4 razy większa
6 kwi 17:53
zawodus: żadne nie jest straszne
6 kwi 19:08
bezendu:
Trochę jest
6 kwi 19:08
zawodus: które?
6 kwi 19:09
bezendu:
Wszystkie po kolej
6 kwi 19:10
zawodus: to napisz na gadu to pogadamy

dam ci ten kod, bo znalazłem nowy
6 kwi 19:17
bezendu: Napisałem, ale Ty nie odpisujesz
6 kwi 19:18
sylwek: ile wam wyszło m w zadaniu 8 ?
6 kwi 19:20
Marcin: m=−1
6 kwi 19:33
sylwek: no to ok dzięki

a w 10 liczyliście na piechotę te wszystkie możliwości czy można jakoś
szybciej to zrobić
6 kwi 19:50
zombi: A do 7 ma ktoś odpowiedzi?
6 kwi 19:53
Marcin: Ja liczyłem na piechotę, ale powiem Ci, że takie można wpaść na to, że liczba podzielna przez
cztery, to suma kwadratów trzech liczb parzystych.
czyli u nas mamy 2,4,6
P(A)=3*3*3
6 kwi 19:53
6 kwi 19:55
Piotr 10: Suma kwadratów trzech liczb jest podzielna przez 4 gdy:
wszystkie cyfry są parzyste u nas {2;4;6}
6 kwi 19:55
Piotr 10: Było na maturce już podobne zadanie kiedyś tylko ze ''podzielne przez 3'' bodajże
6 kwi 19:56
Marcin:
y=11
x2=33 lub x2=9
W sumie aż cztery rozwiązania
6 kwi 19:56
zombi: W 10 sprawa wygląda następująco
1
2 ≡ 1 (mod 4)
2
2 ≡ 0 (mod 4)
3
2 ≡ 1 (mod 4)
4
2 ≡ 0 (mod 4)
5
2 ≡ 1 (mod 4)
6
2 ≡ 0 (mod 4)
Więc interesują nas jedynie możliwośći (0,0,0) bo wtedy suma ≡ 0 (mod 4)
Zatem A
= = 3*3*3 = 3
3
Stąd
| | 33 | | 1 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 63 | | 23 | | 8 | |
6 kwi 19:56
zombi: Wzorcówkę dowodu najchętniej chciałbym zobaczyć
6 kwi 19:57
Piotr 10: Jakiego dowodu ?
6 kwi 19:58
zombi: Z tymi sinuskami i 45o
6 kwi 19:59
Piotr 10: No ja mam dowód ( swój)
6 kwi 19:59
zombi: W porównaniu do poprzednich mega łatwa.
6 kwi 19:59
6 kwi 20:00
Piotr 10: Marcin bardzo podobny sposób mam
6 kwi 20:00
Piotr 10: 2x to liczyłem, bo raz nie potrzebnie usunalem niewymiernosc i to mnie mylilo
6 kwi 20:01
Damo93: zombi masz siny α,β,δ liczysz cos α,β,γ potem sin(α+β) i cos(α+β) i na koniec sin(γ + (α+β))
| | √2 | |
= |
| ładnie wychodzi |
| | 2 | |
6 kwi 20:02
Marcin: 
No w sumie matura może nie była aż tak strasznie ciężka, ale kilku zadań bym nie zrobił
6 kwi 20:02
zombi: Ja jakoś śmieszniej nie wiem czy dobrze
Policzyłem sin(45o − (α+β)) i z tego wyszło, że 45o − α − β = γ ⇒ α+β+γ=45o, nie wiem czy
wychodzi na to samo.
6 kwi 20:03
zombi: To było jedyne zadanie, którego nie byłem pewny, tak to reszta z miejsca szła.
6 kwi 20:04
qu: opłaca się wykupować abonament na tej stronie zadania info ?
6 kwi 20:05
Marcin: Jeżeli będziesz robić ich zadania, to pewnie
6 kwi 20:08
jakubs: W porównaniu z arkuszami z CKE to i tak nadal dużo wyższy poziom
6 kwi 20:09
Damo93: Ja zrobiłem chyba wszystkie możliwe maturki z zadania.info więc mi abonament bardzo się
przydał, dostęp do wszystkich rozwiązań.
6 kwi 20:09
bezendu:
A poziom planimetrii jak oceniacie ?
6 kwi 20:09
Damo93: Mnie zastanawia jedna rzecz, jak to było np. 10 lat temu z tymi maturami, mówią podobno że
coraz gorszy poziom jest nauczania ale rozwiązując maturki np. z 2003,4 rok to te zadania są
banalnie łatwe i to np. miałem takie zadanko w którym wystarczyło skorzystać z wzoru
skróconego mnożenia za 10pk.
6 kwi 20:12
Damo93: bezendu Ty chyba naprawdę bardzo nie lubisz tej planimetrii
6 kwi 20:13
bezendu:
Żebyś wiedział
6 kwi 20:14
marta:
6 kwi 20:14
zombi: Ja też nie lubię plani, ale ta przyjemna była, nawet bardzo
6 kwi 20:16
Uczę się: chyba nikt nie lubi planimetrii
6 kwi 20:18
qu: mówicie że poziom z zadania info jest wyższy niż CKE ?
a słyszeliście coś o arkuszach z CKE które pare dni temu zostały rozesłane do niektórych szkół
?
6 kwi 21:00
jerey: nie
6 kwi 21:03
jakubs: qu ja nie słyszałem, ale na tyle rozumny jestem, że jestem w stanie zauważyć różnicę, miedzy
arkuszem np. czerwiec 2013 a maturkami z zadania.info
6 kwi 21:04
Damo93: akurat czerwiec 2013 jak na CKE moim zdaniem dość trudny
6 kwi 21:05
qu: Pytam bo tych z info nie przeglądałem jeszcze, narazie robie arkusze z aksjomatu.
6 kwi 21:06
jakubs: W porównaniu z arkuszami z lat poprzednich może trochę trudniejszy, ale i tak dużo łatwiejszy
niż z zadania.info.
Przynajmniej jest takie moje odczucie
6 kwi 21:07
zawodus: Arkusze czerwcowe ogólnie są troszkę trudniejsze niż majowe.
6 kwi 21:08
sylwek: mam problem z zadaniem 2 nie wiem jak zacząć mógłby ktoś podpowiedzieć?
6 kwi 21:11
Damo93: qu z aksjomatu co jest te 10 arkusz ? taka zielona okładka tak ?
6 kwi 21:11
bezendu:
Ja te arkusze też robiłem i skończyłem.
6 kwi 21:12
Damo93: łatwe, typowe jak z CKE
6 kwi 21:14
Marcin: 2 zadanie?
Tam w wykładniku masz ciąg
1, 3, 5, 7.. (2n−1)
6 kwi 21:15
Damo93: też zrobiłem, a teraz robię z Pazdry − dużo trudniejsze
6 kwi 21:15
bezendu: To są hardkory ale o dziwo większość zadań z planimetrii zrobiłem z tego Pazdro.
6 kwi 21:16
sylwek: Marcin i co w związku z tym ? co mi to daje ?
6 kwi 21:22
zombi: Policz sumę ciągu 1,3,5,...
Pazdro maturki są super!
6 kwi 21:30
qu: super to bd jak napisze mature naa 70 %
6 kwi 21:50
Damo93: dlaczego akurat 70 ? nie lepiej 100
6 kwi 22:05
qu: pomarzyć zawsze można...
np pisze spr w szkole zrobie 2 zadania na 10,
robie go w domu zorobie 8 na 10
6 kwi 22:08
Damo93: stres ?
6 kwi 22:10
Damo93: aż tak, to nie dobrze..
6 kwi 22:11
qu: niestety wyłącza mi myślenie/
6 kwi 22:12
zombi: Pewnie stres, najlepiej podchodzić na luzie, niczego nie zakładać, robić zadania, jakby się
siedziało w domu, bo często sama informacja, że to sprawdzian tak na nas wpływa, że nic nam
nie wychodzi.
6 kwi 22:12
Damo93: będzie dobrze

mi adrenalina raczej pomaga
6 kwi 22:13
Damo93: najlepiej jak by dawali arkusz do domu to by się nikt nie stresował
6 kwi 22:14
Marcin: Dobre, dobre Damo
6 kwi 22:15
bezendu:
I jeszcze masz do dyspozycji internet, kalkulator naukowy, wszystkie twierdzenia i dowody z
planimetrii. Ja jestem za !
6 kwi 22:18
Uczę się: bezendu przecież ty masz to wszystko w głowie

to jednak prawda też tak mam że na
sprawdzianach lipa wychodzi a domu jakoś się to robi i wychodzi dobry wynik
6 kwi 22:31
jakubs: Widzę, że trochę wspólnego mamy

Również na sprawdzianach klapki na oczach i proste błędy popełniam
6 kwi 22:32
bezendu:
A ja nie mam takiego czegoś, bez stresu podchodzę i wynik taki jak oczekuję. Zapomniałem
jeszcze dopisać żeby była kawa, ciastko i fajna muzyka w tle
6 kwi 22:33
Marcin: No i kilka osób z forum koło mnie jako pomoc

Tak to widzę
6 kwi 22:35
Piotr 10: hahah
6 kwi 22:35
bezendu:
Marcin już nie przesadzaj !
6 kwi 22:36
Marcin: Nikt mi marzyć nie zabroni
6 kwi 22:41
zawodus: Niedługo będzie się pisać w domu przed kompem

Tyle tyle będzie zadań, że nawet nie zdążysz
poprosić kogoś o pomoc w tym czasie
7 kwi 10:09