Zadanka
kobieta: Bardzooo proszę o pomoc w jednym z dwóch zadań!
1. Jaka liczba daje przy dzieleniu przez 2 resztę 1, przez 3 resztę 2, przez 4 resztę 3, przez
5 resztę 4, przez 6 resztę 5, przez 7 resztę 6, przez 8 resztę 7?
lub
2. Jeden z braci ma więcej niż 30 lat, a mniej niż 40 lat. Drugi ma więcej niż 40 lat, ale
mniej niż 50 lat. Ile lat ma każdy z braci, jeżeli wiadomo, że iloczyn ich lat jest równy
trzeciej potędze liczby naturalnej.
1 lis 19:15
kobieta: Błagam o pomoc! Tim, Basiu, Eto! Ratujcie!
1 lis 19:21
tim: 2. Pomogę.
1 lis 19:24
tim: 30 < x < 40
40 < y < 50
30 * 40 < xy < 40 * 50
1200 < z3 < 2000
z3 = 1331 (z = 11)
Dzielniki to 1, 1331, 11,121
lub
z3 = 1728 (z = 12)
Dzielniki to 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 12, 16, 18, 24, 27, 32, 36, 48, 54, 64, 72, 96, 108, 144,
192, 216, 288, 432, 576, 864, 1728
Odp. to 36 i 48.
1 lis 19:25
kobieta: Ułaaa. Genialny jesteś!

Wielllkie dzięki!
1 lis 19:37
kobieta: Potraktuję to jako prezent urodzinowy od Cb, z racji tego, że dziś je obchodzę
1 lis 19:38
Miś: Zad1
Oznaczmy szukaną, liczbę przez "n"
Z treści zadania wynika, że
n + 1 dzieli się przez 2;3;4;5;6;7;8
Czyli najmniesze n + 1 = NWW(2;3;4;5;6;7;8) = 1680
Stąd
n= 1680 − 1= 1679
1 lis 21:16