Suma dzielników nieparzystych liczb od 1 do n.
ZosiaZamoyska: Hej!
Rozwiązuję zadanie z informatyki, program wiem, jak napisać, ale matematyczne rozpisanie tego
zadania nie jest takie jak przykłady...
Należy wypisać:
i=n
∑ Dnp(i)
i=1
to znaczy, sumę wszystkich dzielników nieparzystych dla liczb od 1 do n.
W przykładach mam: n=15, gdzie wynik wychodzi 29 (według rozpisania oznacza to, że nie
doliczamy że każda liczba jest podzielna przez 1 i przez siebie) a dla n=4 wynik wychodzi 5 i
za nic nie wiem czemu....
Wytłumaczy ktoś, jak poprawnie to rozpisać, by wyniki wychodziły prawidłowo?
Dodam jeszcze inne przykłady:
dla n=12 wynik=21
dla n=2 wynik=2
dla n=8 wynik=12
dzięki za pomoc
6 kwi 12:11
ZosiaZamoyska: ........ Nikt?
6 kwi 12:51
PW: Dla n=4, mówisz?
Liczba 1 ma 1 nieparzysty dzielnik (liczbę 1).
Liczba 2 ma jeden nieparzysty dzielnik (liczbę 1)
Liczba 3 ma dwa nieparzyste dzielniki (1 i 3).
Liczba 4 ma jeden nieparzysty dzielnik (liczbę 1).
Liczba nieparzystych dzielników jest równa 5.
Dla n=8 dojdą:
2 nieparzyste dzielniki liczby 5,
2 nieparzyste dzielniki liczby 6,
2 nieparzyste dzielniki liczby 7,
1 nieparzysty dzielnik liczby 8,
a więc
liczba wszystkich dzielników jet równa 5+2+2+2+1 = 12.
Wygląda na to, że masz zliczyć nie
sumę, lecz
liczbę wszystkich dzielników
nieparzystych
6 kwi 13:36
ZosiaZamoyska: Też o tym myślałam, ale jest wyraźnie napisane: "Twoim zadaniem jest policzenie sumy
i=n
∑ Dnp(i)
i=1 "
Hmm, a czy dla 15 jest to 29?
6 kwi 13:49
ZosiaZamoyska: Tak, widocznie w zadaniu jest błąd

Dzięki
6 kwi 13:50
PW: W zadaniu jest dobre polecenie. Rozumienie symbolu
Dnp(i)
było prawdopodobnie w Twoim wydaniu niepoprawne.
6 kwi 13:55
ZosiaZamoyska: D a
np (i) czyli dzielniki nieparzyste liczb i dla i=1 i<=n, a napisali sumę dzielników
6 kwi 14:14