Wyraź wektory AO, BO i CO za pomocą wektorów AB i AC.
colki:

Punkty A, B, C są wierzchołkami trójkąta, a punkt O jest punktem przecięcia jego środkowych.
Wraź wektory AO, BO i CO za pomocą wektorów AB i AC.
Wiem, że środkowe przecinaja sie w stosunku 2:1 i znam rozwiązanie tego zadania, bo już je
kiedys robiłam. Niestety teraz chciałam zrobić je ponownie i nie potrafię.Wiem, że wektor:
AO = 1/3AC +1/3 AB
BO = 1/3 AC − 2/3AB
CO = 1/3AB − 2/3 AC
Natomiast nie mam zielonego pojęcia skąd wzięły się ułamki przed wektorami. Skad mam pewność ,
że właśnie taka odległość da mi ten wektor? Pomocy.
colki:

Hmmm... Ok, a czy moge to zrobic na takiej zasadzie? (A', B' i C' oznaczone są na rysunku jako
czerwone litery.)
AO = 1/3AA'
AA' = AC + AB ⇒ 1/3AC + 1/3 AB = AO
CO = 1/3 CC'
CC' = AC +CB
CC' = 2AC+ AB
CO = 2/3AC+1/3AB
I na takiej samej zasadzie wyrazić wektor BO.