Rozwiąż równanie
Natt: x3 + x2 − 2 = 0
Wiem, że to logiczne, że wychodzi 1, ale nie wiem jak to udowodnić.
6 kwi 11:33
ICSP: x3 − 1 + x2 − 1 = 0
Dalej myśl.
6 kwi 11:35
PW: Na przykład
x3 − 1 + x2 − 1 = (x−1)(x2+x+1) + (x−1)(x+1) − wyłączamy (x−1) przed nawias.
6 kwi 11:36
5-latek: no z twierdzenie Bezout ( choc to nie on jest jego autorem) o pierwiastakach calkowitych
wielomianu .
czyli 1 jest pierwiastkiem wielomianu wiec podziel tenwielomian przez dwumian (x−1) i
rozkladaj dalej
6 kwi 11:37
PW: Przesadziłem?
6 kwi 11:37
ICSP: już nie musisz myśleć
6 kwi 11:38
Natt: Rozumiem, dziękuję
6 kwi 11:39