Wartość bezwzględna
cash18: Wyznacz liczbę rozwiązań równania
a2 + ||x+1| −1|=1
w zależności od parametru a.
Wiem że trzeba sobie to rozrysować, więc prosiłbym o pokazaniu krok po kroku rysowania wykresu.
6 kwi 10:48
wredulus:
Dla a2> 1 ... brak rozwiazan ... pomysl dlaczego
Dla a2= 1 ... 2 rozwiazania
Dla a2 w przedziale (0,1) ... 4 rozwiazania
Dla a2=0 ... 3 rozwiazania
6 kwi 10:57
Cash18: Do braku rozwiązań doszedłem sam. Ale prosiłem o rozwiązanie zadanie, bo odpowiedź mam w
książce
6 kwi 11:07
zawodus: 1. |x| wektor [−1,−1]
2. |x+1| −1 przekształcenie |f(x)| − to co pod osią OX odbijamy symetrycznie. To co nad zostaje
3. ||x+1| −1|
i masz równanie: ||x+1|−1|=1−a2
6 kwi 11:22
Cash18: Dzięki
6 kwi 11:27