Kwadrat i trójkąt
Ania: Kwadrat i trójkąt równoboczny mają taki sam obwód. Która z figur ma większe pole? Odpowiedz i
uzasadnij.
1 lis 19:13
tim: Kwadrat obwód = 4b Pole b
2
| | a2√3 | |
Trójkąt obwód = 3a Pole |
| |
| | 4 | |
3a = 4b
| | a2√3 | |
Oblicz i porównaj potem b2 oraz |
| . |
| | 4 | |
1 lis 19:16
tim: ...
1 lis 19:21
Nikka: Niech obwód kwadratu Obw1=4a, obwód trójkąta równobocznego Obw2=3b
Obw1=Obw2
4a=3b
b=43a
Pk=a2 , Pt=√34 b2
Pt= √34 (43a)2
Pk=4√39 a2
W obu wzorach mamy a2. Ponieważ 1>4√39 to stąd wynika, że pole kwadratu jest większe
od pola trójkąta.
1 lis 19:30
tim: Nikka, ale staraj się "naprowadzać" na rozwiązanie. Chyba, że ktoś jest zdesperowany i naprawde
tego rozwiązania potrzebuje.
1 lis 19:34