rozwiąż równanie
mela: Wykonaj działanie x2+2x−3 / x2−4 * x2+4x+4 / x2+6x+9
Obliczyłam tutaj wszystkie x1, x2 i x0
do pierwszego działania:
x1=−3
x2=−1
do drugiego działania:
x0=−2
do trzeciego działania:
x0=−3
i teraz zapisałam to w postaci: (x+3)(x+1) / (x−2)(x+2) * (x+2) / (x+3) = poskracałam i wyszło
(x+1) / (x−2)
Ale w odpowiedziach jest wynik x2 + x −2 / x2 +x − 6
Jaki robię błąd?
6 kwi 10:31
zawodus: drugi ułamek nie tak jak być powinno
mela
6 kwi 10:35
mela: no ale rozkładam x2−4 na (x+2) (x−2) a jak inaczej?
6 kwi 10:39
6 kwi 10:41
mela: aa okej, dzięki
6 kwi 10:44