| 1 | 1 | |||||||||||||||||||||
a) | + | |||||||||||||||||||||
|
|
| a+1 | a−1 | m | ||||
b) | + | gdzie a= | ||||
| √a+1+1 | √1+a−1 | 4 |
| 1 | 1 | ||||||||||||||||||||
+ | = | ||||||||||||||||||||
|
|
| 1 | 1 | 3 | 3 | ||||||||||||||||
+ | = | + | i co dalej ? | ||||||||||||||||
|
| 4a2−4a+4 | 4a2+4a+4 |
| 3 | 3 | 3(a2+a+1) | 3(a2−a+1) | ||||
+ | = | + | = | ||||
| 4(a2−a+1) | 4(a2+a+1) | 4(a2−a+1) | 4(a2+a+1) |
| 6a2 + 6 | 3a2 + 3 | ||
= | dalej nie mam pomysłu. | ||
| 4(a2+a+1)(a2−a+1) | 2(a2+a+1)(a2−a+1) |
| a+1 | √a+1−1 | a−1 | √1+a+1 | ||||
* | + | * | = | ||||
| √a+1 +1 | √a+1−1 | √1+a −1 | √1+a+1 |
| (a+1)(√a+1−1 | (a−1)(√a+1−1 | ||
+ | = | ||
| a+1−1 | 1+a−1 |
| a*√a+1−a+√a+1−1 | a*√1+a+a−√1+a−1 | 2a√a+1−2 | |||
+ | = | i teraz tylko | |||
| a | a | a |
| m | ||
podstawić a = | ? | |
| 4 |