matematykaszkolna.pl
matura parametr trioszka: dla jakich wartości parametru k równanie (k−2)x4−2(k+3)x2+k+1=0 ma cztery różne pierwiastki? proszę o pomoc i rozwiązanie, nic mi nie wychodzi ani delta, ani tabelka...
6 kwi 02:32
trioszka: wiem, że m≠2 ⋀ Δ>0
6 kwi 02:35
trioszka: znalazłam podobne zadanie i tam pisze, żeby t=x2 czy ktos mógłby mi wytłumaczyć dlaczego mamy tak podstawić? robię często podstawienia, ale jak tutaj miałam skojarzyć żeby podstawić to nie mam pojecia!emotka
6 kwi 02:37
Saizou : a jak rozwiązujesz równania typu x4+5x2+4=0
6 kwi 08:26
5-latek: To jako maturzystka nie wiesz? x4+5x2+4=0 x2=t i t>=0 (nalezy zrobic takie zalozenie) to jest ogolnie natomiast jesli masz miec cztery pierwiastki rozne to t>0 Zastanawiam sie nad jednym . Dlaczego nie pokazuja w szkole ze mozma od razu tutaj walczyc z delta gdzie a= k−2 b= −2(k+3) i c= k+1
6 kwi 09:03
Saizou : na to samo wyjdzie tylko się liczy x2=... a nie x=....
6 kwi 09:06
5-latek: Czescemotka ja wiem ze Ty wiesz . Ale jak w tym skeczu o smoku kabaretu Ani mru mru Dziadek zakala rodziny nie wiedzial emotka
6 kwi 09:10
zawodus: Z tego co widzę o jakie rzeczy pytają uczniowie to albo w ogóle nie uważają na lekcjach, albo nauczyciele nic nie uczą. Po prostu masakra jakaś...
6 kwi 09:13
Saizou : zawodus nie przypinaj łatek każdemu uczniowi
6 kwi 09:16
zawodus:
 2 
Chodziło mi o tych co się pojawiają na forum i pytają jak skrócić ułamek

lub ile jest
 4 
x+x...
6 kwi 09:19
Saizou : no wiem, wiem, to jest przykre
6 kwi 09:22
5-latek: Witamemotka Cos jest na rzeczy o tym co piszsesz .Mama (z ktora pracuje) jednego z ucznoiw wrocila wlasnie z wywiadowki i powiedziala ze wychowaczyni mowila iz najwiecej olewaja wlasnie dziewczyny (najwiecej rozrabiaja i nie chodza na lekcje Sytuacja sie zrobila taka ze teraz i uczniowie olewaja i nauczyciele tez . sa tego rozne przyczyny . Przy takim rozluznieniu trudny (albo wrecz niemozliwy bedzie powrot do stanu przed reform .
6 kwi 09:23
zawodus: Najgorsze jest że niektórzy nauczyciele nic nie robią. To że uczniom się nie chce to wiadomo.
6 kwi 13:01
zawodus: Jedna z moich uczennic zdaje rozszerzenie to nauczycielka zamiast jej trochę pomóc to się z niej naśmiewa...
6 kwi 13:02
guest: hej ja też męczę się nad tym zadaniem, wyszło mi k>−11/7 ⋀ k≠2 co teraz?
6 kwi 17:31