Udowodnić tożsamość
Piszczal: Może znajdzie się ktoś kto mi pomoże z tym jednym zadankiem bo ja już siedzę i poddaj się.
Trzeba udowodnić tożsamość
∞
k=0
6 kwi 00:22
Janek191:
Wydaje mi się, że powinno być
n
k=0
6 kwi 01:56
6 kwi 02:23
pomocnik: Czy jest ∞, czy n, to nie ma znaczenia wynik wyjdzie ten sam
6 kwi 08:37
Piszczal: umiałby ktoś to zrobić ? ;>
6 kwi 14:21
PW: Najpierw ustalmy, co mamy udowodnić (popieram
Janka191): czy ma dla Ciebie sens np.
Tak by wyglądał jeden ze składników sumy dla n=13.
6 kwi 14:31
Piszczal: teoretycznie to trzeba udowodnić tą tożsamość, wyjść jakoś z lewej strony dowieźć, że się to
równa prawej stronie, ale praktycznie można i rozwiązać podstawiajac coś pod to, bo gdy się
dowiedzie to można poodmieniać składniki na 'n' i 'k'
6 kwi 14:37
6 kwi 23:40
pomocnik: | | | | n! | | n! | |
∑k=0n | k3=∑k=1n |
| k3=∑k=1n |
| |
| | | (n−k)!k! | | (n−k)!(k−1)! | |
| | n! | | n! | |
k2=∑k=1n |
| (k−1+1)2=∑k=1n |
| |
| | (n−k)!(k−1)! | | (n−k)!(k−1)! | |
| | n! | | n! | |
(k−1)2+2∑k=1n |
| (k−1)+∑k=1n |
| |
| | (n−k)!(k−1)! | | (n−k)!(k−1)! | |
| | n! | | n! | | | |
=∑k=2n |
| (k−1)+2∑k=2n |
| +n∑k=1n | = |
| | (n−k)!(k−2)! | | (n−k)!(k−2)! | | |
| | n! | | | | | |
∑k=2n |
| (k−2+1)+2n(n−1)∑k=2n | +n∑k=1n | = |
| | (n−k)!(k−2)! | | | |
| | n! | | | | | |
∑k=3n |
| (k−2)+3n(n−1)∑k=2n | +n∑k=1n | = |
| | (n−k)!(k−2)! | | | |
| | n! | | | | | |
∑k=3n |
| +3n(n−1)∑k=2n | +n∑k=1n | = |
| | (n−k)!(k−3)! | | | |
n(n−1)(n−2)2
n−3+3n(n−1)2
n−2+n2
n−1=2
n−3n
2(n+3) c.b.d.u
7 kwi 00:45
Piszczal: dziękuję bardzo
7 kwi 23:06