Bez sensu 3
bezendu:
W prostokącie ABCD , w którym stosunek długości boków AB i BC jest równy 4:3, poprowadzono
dwusieczne kątów ADB i BDC . Dwusieczne te przecinają boki AB i CB odpowiednio w punktach K
i M . Oblicz stosunek pola prostokąta ABCD do pola trójkąta DKM .
Jak to ruszyć ?
5 kwi 23:19
Mila:
Podpowiedź.
Rysunek.
x− wspólna miara
AB=4x
BC=3x
BD=5x
Tw. o dwusiecznej, potem pola odciętych naroży,..
5 kwi 23:36
bezendu:

A po co mi BD ?
5 kwi 23:44
Mila:
Dalej sam.
5 kwi 23:54
bezendu:
Ja już ogłaszam kapitulację co do planimetrii
6 kwi 00:12
Eta:
6 kwi 00:19
Eta:
"kapitulacja" III Rzeszy była w
maju i Twoja też będzie po10 maja
6 kwi 00:21
bezendu: Chyba jednak wcześniej. Bo nic nie mogę pojąć.
6 kwi 00:24
Eta:
eeeEta..m
6 kwi 00:25
bezendu:
Etam mi nie pomoże 9 maja. Tam każdy musi liczyć na siebie
6 kwi 00:29
Eta:
9 maja Dzień Zwycięstwa !
6 kwi 00:35
bezendu:
Zobaczymy

Oby tak było..
6 kwi 00:37
Mila: ?
6 kwi 20:10
bezendu:
Dziękuję ale wolę zając się bryłami i innymi zadaniami.
6 kwi 20:11
bezendu: Jednak spróbuję dokończyć to zadanie. Tylko jak ?
6 kwi 23:14
Eta:
To łatwe zadanie

dokończ
6 kwi 23:22
Mila:
23:54
masz proporcję i równanie , oblicz e i f, potem masz już pole ΔAKD.
Nad przekątnę stosujesz znowu tw. o dwusiecznej i tak samo liczysz p i q.
7 kwi 00:04
bezendu: Ale czemu ja mam obliczać przekątną ?
7 kwi 00:04
Mila:
Przekątna jest ramieniem kątów , które dzielisz dwusieczną.
Rozważasz dwa Δ
ΔDAB i ΔDBC
7 kwi 00:09
bezendu:
Za trudne jak dla mnie.
7 kwi 00:10
Mila:

DK− dwusieczna
|AB|=4x
Oblicz AK i KB.
7 kwi 00:15
bezendu:
12x
2=20x
2−5xy
−5xy=−8x
2
5y=8x
7 kwi 00:19
bezendu: ?
7 kwi 20:58
Eta:
| | 3 | | 5 | |
z tw. o dwusiecznej : |
| = |
| ⇒ x=|AK|= ... |KB|=... |
| | x | | 4−x | |
P(ABCD)=12
P(KMD) = P(ABCD)−(P(AKD)+P(KBM)+P(MCD) ) =....
dokończ i nie marudź
7 kwi 21:11
Mila:
Z Tw. o dwusiecznej.
3x*f=5x*e
3f=5e
e+f=4x
e=4x−f
3f=5*(4x−f)
3f=20x−5f
8f=20x
e=4x−2,5x=1,5x
7 kwi 21:13
Eta:
@
Mila
Mamy do wyznaczenia stosunek pól więc śmiało możemy przyjąć wymiary :3,4,5(bez x)
7 kwi 21:16
bezendu:
dziękuję w końcu zrozumiałem jakieś zadania z planimetrii..
7 kwi 21:27
Eta:
7 kwi 21:28
bezendu:
Jakiś cud chyba w moim wydaniu
7 kwi 21:29
Mila:
7 kwi 21:55
bezendu:
jest jeszcze sens próbować to pojąć ?
7 kwi 21:57
Mila:
Nie masz wyjścia, musisz .
7 kwi 22:17
bezendu:
Ale widać co z tego wychodzi ? Niestety. Teraz i tak już nie chodzę do szkoły to od rana do
wieczora będę coś próbował.
7 kwi 22:19
Mila:
Znaleźć długość odcinka dwusiecznej kąta prostego w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych
a i b.
7 kwi 22:26
bezendu:
7 kwi 22:35
Mila:

No, błąd .Przeciwprostokątna? Idź inna drogą.
Zauważ, że masz tam kwadrat, (?)
Szukasz długości przekątnej. Odcięte Δ są podobne do ΔABC .
7 kwi 22:49
bezendu:
No a co złego w mym rozumowaniu ?
7 kwi 22:51
Mila:
Przede wszystkim
c=√a2+b2, jeśli obliczysz jak została podzielona przeciwprostokątna , to jak obliczysz
długość dwusiecznej?
7 kwi 22:53
bezendu:
No nie wiem właśnie jak obliczyć ? Trzeba z podobieństwa ?
7 kwi 22:56
Mila:
Sposobów masz kilka.
1) Możesz obliczyć pole ΔABC na dwa sposoby i porównać :
| 1 | |
| a*b= pole kwadratu +pole Δgórnego+ pole Δbocznego i obliczasz x, d=a√x |
| 2 | |
2)
Δboczny ∼ΔABC i obliczasz x
3)
4)
7 kwi 23:01
bezendu:
Boże, nie wiem jak z tego podobieństwa ?
d=√a2+x2 ?
7 kwi 23:02
Piotr 10: Przepraszam,. ze wchodzę ale mam pytanie
Mila
dałoby radę z tw o dlugosci dwusiecznej?
''W kazdym trojkacie iloczyn dwoch bokow jest rowny kwadratowi dwusiecznej kata miedzy nimi
zawartego powieszkonej o iloczyn odcinkow na ktore ta dwusieczna podzielila trzeci bok'
Skorzystanie z tego twierdzenia + skorzystanie z tw o dwusiecznej kata + tw. kosinusów ?
7 kwi 23:05
Mila:
Można, jeśli to pamietasz, ale trzeba obliczyć na jakie odcinki została podzielona
przeciwprostokątna.
Może zapisz całe rozwiązanie, to ktoś skorzysta, potem porównamy stopień komplikacji.
7 kwi 23:11
Piotr 10: Ok, to jutro zamieszczę rozwiązanie. Głownie tutaj będą komplikacje wyliczenia jednej długości
na ktore zostala podzielona przeciwprostokątna( sporo liczenia chyba).
7 kwi 23:13
bezendu: ?
7 kwi 23:20
Mila:

ΔDNA∼ΔBCA ⇔
x*b=a*(b−x)
x*b=a*b−a*x
ax+bx=ab
x(a+b)=a*b)
===================
Proszę rozwiązać z podobieństawa ΔBMD i ΔABC.
Zapisz wszystkie obliczenia, oznaczenia jak na rys. w tym wątku.
7 kwi 23:21
Mila:
Piotrze możesz skorzystać z zależności:
| | c*a | | c*b | |
BD= |
| i AD= |
| |
| | a+b | | a+b | |
7 kwi 23:25
Piotr 10: Tak, widzę już, no to teraz to już po zadaniu

. c=
√a2+b2( nawet z c 'zejdzie pierwiastek'
bo mamy c
2 ), odpowiednio teraz przekształcić i tyle
7 kwi 23:29
bezendu:
ΔBMD∼ΔABC
ax=ba−bx
ax+bx=ba
x(a+b)=ba
7 kwi 23:29
Mila:
Dobrze .
Skoro nie lubisz podobieństwa to alternatywnie rozwiąż z równoważności pól.
7 kwi 23:34
bezendu:
Dobrze, ale i tak muszę się tego podobieństwa jakoś nauczyć. Wiem, że jak mi napiszesz co mam
robić to zrobię ale sam to nie bardzo.
7 kwi 23:37
Mila:
Jutro dam parę zadań, może zaskoczysz.
Trzeba brać 2 odcinki z jednego Δ i dobrać odpowiadające z drugiego Δ.
W końcu to zrozumiesz. W niektórych zadaniach dobrze to już robisz.
7 kwi 23:48
bezendu:
Wiem, że tak trzeba, ale ja po prostu jak mam tylko wierzchołki to nie wiem jakie dawać
oznaczenia bo potem boję się, że mi się nie skróci i w wyniku dostanę coś czego nie miałem w
poleceniu.
7 kwi 23:50
Mila:
Czekam na rozwiązanie, bo zaraz idę spać.
7 kwi 23:54
bezendu:
Jutro dokończę. Dobranoc.
7 kwi 23:55
Mila:
DObranoc
8 kwi 00:02
bezendu:
Nie zapisuje obliczeń ale wyszło tak sam.
8 kwi 18:35