Logarytmiki
T1000: Oblicz:
| | 1 | | 1 | |
1.log36+log3√0,75 = log3(6*√3/2) = log33√3 = |
| log33= |
| |
| | 3 | | 3 | |
Ok ?
2. log
318 − log
3{54} = moge to zamienic miejscami? − (log
3{54} −log
318) = − (log
33) =
−1
3 Udowodnij równosc
log
√18 − log
√12 = log
√6−log2
lewa to mi wychodzi log3 ale za cholere nie moge ruszyc prawej strony
4.Udowodnij
log
√20+log
√2 = 0,5 + log2
5 kwi 22:46
jakubs: | | 3 | |
1. 0,75=3/2? Według mnie odpowiedz powinna być |
| |
| | 2 | |
5 kwi 22:54
jakubs: 2. Dobrze
5 kwi 22:54
5 kwi 22:57
J: 1. Źle.
5 kwi 22:57
T1000: już poprawiam
5 kwi 23:00
5 kwi 23:00
T1000: log33√3 = log331*31/2 = log333/2 = 3/2
5 kwi 23:07
T1000: nie wiem skąd ja wziołem tę U{1/3}
5 kwi 23:08
jakubs: 4.
P=log 2√10
L=log 2√10
P=L cnp.
5 kwi 23:11
T1000: P = log10101/2 + log102 = log10(√10*2)
Dzięki ; p
Dałoby rade mi jeszcze cos pomóc?
5 kwi 23:18
jakubs: Ja uciekam już, ale ktoś pewnie będzie i Ci pomoże
5 kwi 23:20
T1000: Dobrej nocy,dzięki za pomoc =]
5 kwi 23:21
T1000: | | 1 | |
Dodatnie liczby x,y,z spełniają warunek log2x=log3y=log4z=5 |
| oblicz 3√xyz |
| | 3 | |
4
16/3 = z
z =
3√416
?
5 kwi 23:26