jedn
Radek:
Wyznacz współrzędne środka jednokładności, w której obrazem okręgu o równaniu (x−16)2 + y2 =
4 jest okrąg o równaniu (x−6)2+(y−4)2 =16, a skala tej jednokładności jest liczbą ujemną
SO1=(16,0)
SO2=(6,4)
k=−4
Ale nie wychodzi poprawnie
[6−x]=−4[−16−x]
[4−y]=−4[0−y]
5 kwi 22:24
Mila:
r=2 promień mniejszego okręgu
R=4 promień większego okręgu
Teraz licz.
5 kwi 22:36
Radek:
Teraz faktycznie wychodzi. Dziękuję.
5 kwi 22:41
Mila:
5 kwi 23:01
Radek:
Dla jakich wartości parametru m równanie x2+y2−2mx+2m−1 = 0 opisuje okrąg?
a Podaj wspórzędne środka i długość promienia okręgu.
b.Dla jakich wartości parametru m okrąg ten jest styczny do prostej o równaniu x = 4 ?
a) (x−m)2+y2=m2−2m+1
(x−m)2+y2=(m−1)2
(x−m)2+y2=|m−1|
S=(m,0) r=|m−1|
b) nie wiem ?
5 kwi 23:07
Radek: ?
5 kwi 23:17
bezendu:
pierwsza część dobrze r=|m−1| inaczej miałbyś promień ujemny
5 kwi 23:22
Mila:
a) W trzeciej linijce ma być ...=|m−1|2
(x−m)2+y2=(m−1)2
r=|m−1|, aby to było równanie okręgu musi być m−1≠0⇔m≠1
b)Równanie
42+y2−2m*4+2m−1 = 0 ma mieć jedno rozwiązanie;
dokończysz, czy napisać
5 kwi 23:25
Radek:
Chcę sam dokończyć tylko skąd to równanie się wzięło ?
5 kwi 23:29
Mila:
Prosta x=4 i okrąg x2+y2−2mx+2m−1 = 0 mają mieć dokładnie jeden punkt wspólny.
W miejsce x do równania okręgu podstawiłam 4.
5 kwi 23:39
Radek:
Ok.
5 kwi 23:41
Radek:

Wyznacz współrzędne punktu P leżącego na wykresie funkcji y = 7x− x
2−15 , dla którego suma
odległości od osi układu współrzędnych jest najmniejsza
5 kwi 23:46
Mila:
P(x,−x2+7x−15)
odległości
Rzut punktu P na oś OX:
M(x,0)
Rzut punktu P na oś OY:
N(0, −x2+7x−15)
Licz sumę odległości]
f(x)=|PM|+|PN|
5 kwi 23:59
Radek: Dziękuję
6 kwi 00:02
Mila: Dobranoc
6 kwi 00:05
Radek: Dobranoc.
6 kwi 00:08