liczba elementow nierownosci
mm: Wyznaczyc liczbe elementow zbioru:
{y ∊ Z, X ∊ R; 4 ≤ x2+(y−2)2 ≤ 26 }
probowalem to rozwiazac graficzne ale niezbyt mi to wychodzi.
Jest to jedyny sposob czy mozna to zrobic jakos algebraicznie?
5 kwi 21:52
pomocnik: Najlepiej to sobie narysować, albo zdać sobie sprawę, co to za zbiór.
Albo zauważyć, że np. dla y=2 jest nieskończenie wiele liczb x∊R, takich, że 4≤x2≤26, więc
podany zbiór też ma nieskończenie wiele elementów.
5 kwi 22:25
Mila:

Pomoże rysunek?
5 kwi 22:29
mm: znaczy generalnie tresc zadania to wyznaczyc liczbe elementow zbioru A x B x C
obliczylem liczbe elementow 2och zbiorych (jest ona skonczona) i mam problem wlasnie z tym,
jezeli jest ona nieskonczona to znaczy, ze w zadaniu jest blad czy tez powinienem zapisac
poprostu ze liczba elementow jest nieskonczona.
5 kwi 22:57
pomocnik: W zadaniu może być błąd, może x,y∊Z?
5 kwi 23:02
mm: aha ok to jest iloczyn
a w zbiorze z nierownoscia jest zaznaczone tylko y ∊ Z, czyli biore wszystkie y'ki jakie moga
wystepowac tj y = {−5, −4, −3, −2, −1, 0, 1, 2, 3, 4, 5} i potem szukam czesci wspolnej z
innymi zbiorami, dobrze mysle?
5 kwi 23:03
pomocnik: Nie rozumiem do końca twojej logiki, ale dobrze to wygląda
5 kwi 23:07
mm: Mam 3 zbiory A, B, C.
po obliczeniu:
A = {1, 2, 3, ..., 9}
B = {−5, −4, −3, −2, −1, 0, 1, 2, 3, 4, 5}
i tu mam pewien problem:
C = {(a, b) ∊ {−2, −1, 1, 2} x {−2, −1, 1}: a2=b2}
mam obliczyc A x B x C
jakie sa elementy w zbiorze C? Jak wziac ich czesc wspolna ze zbiorami A i B?
wiem, ze w zbiorze C mozliwe pary to:
(−2, −2), (−1, −1), (−1, 1), (1, −1), (1, 1)
czy zbior C = {−2, −1, 1} ?
5 kwi 23:11
pomocnik: Zgodnie z tym co piszesz, to C={(a, b) ∊ {−2, −1, 1, 2} x {−2, −1, 1}: a2=b2}={(−2,−2),
(−1,−1), (−1, 1), (1, −1), (1, 1), (2,−2)}. Czy A x B x C oznacza iloczyn kartezjański? Bo
piszesz o jakiejś części wspólnej.
5 kwi 23:17
mm: Znaczy w tresci zadania pisze, ze mam wyznaczyc liczbe elementow A x B x C
nie wiem jak to interpretowac, zdawalo mi sie, ze chodzi tu o iloczyn, czesc wspolna tych
zbiorow?
5 kwi 23:20
pomocnik: A x B standardowo oznacza iloczyn skalarny tzn. A x B={(x,y): x∊X, y∊Y}
W twoim przypadku, to
A x B x C= {(a,b,(c,d)): a∊A, b∊B, (c,d)∊C}.
Ilość elementów zbioru A x B x C, to iloczyn elementów poszczególnych zbiorów, czyli 9*11*6
5 kwi 23:25
pomocnik: A x B to oczywiście iloczyn kartezjański; mała pomyłka wyżej.
5 kwi 23:26
pomocnik: i miało być A x B={(x,y): x∊A, y∊B}
5 kwi 23:27
mm: ok dzieki

co do B to oczywiscie zaczyna sie od −3 a nie −5
5 kwi 23:37
pomocnik: 
Pozdr
5 kwi 23:47